България също може да е мишена на тероризъм

0
На територията ни са разположени едни много сериозни клетки
На територията ни са разположени едни много сериозни клетки Видео: BULGARIA ON AIR

България също може да бъде мишена на тероризъм.

Атентатът в Бургас през 2012 г. доказа това. Страната ни се намира в един много специфичен и критичен регион, посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Николай Кръстев.

"На територията ни са разположени едни много сериозни клетки. Само преди няколко дни босненските власти отказаха достъпа на 19 саудитски граждани на летището в Сараево. Очевидно Европа обаче подценява ИДИЛ и потенциалните атентатори. Старият континент трябва да се пригоди и да се научи да живее в едни нови условия, примирен от факта, че ислямизъм и тероризъм има и ще продължи да има", допълни още Кръстев.

Двама българи се издирват от техни близки след атаката в Барселона вчера следобед. Тази информация съобщи първо пред Bulgaria ON AIR Борислав Евлогиев, консул в испанския град. След терористичния акт в центъра на Барселона 13 души загинаха, а над 100 бяха ранени.

Тази нощ испанската полиция успя да предотврати нова атака при мащабната операция в крайбрежния каталунски град Камбрилс. Четирима терористи бяха застреляни, пети беше ранен тежко и по-късно почина.

Заподозрените носили колани с експлозиви и се опитали да извършат атентат, подобен на този в Барселона, като се врежат с автомобил в пешеходци.

Те са ранили 7 души, включително полицейски служители.

Испанската полиция уточнява, че станалата по-рано през деня експлозия в град Алканар, също се третира като терористичен акт.
При взрива загина един човек, шестима други бяха ранени.

Случайности няма. Тези терористични актове са добре обмислени и организирани. През летния сезон се избират места с много туристи, за да се всее ужас. Рядко обаче нападенията могат да бъдат предотвратени, тъй като те се прикриват отлично. Да речем, че аз реша да убия някого - вие няма как да знаете, на челото ми не е изписано "убиец", посочи пред Симеон Белев журналистът Момчил Инджов.

Анализаторът Мадж Алгафари пък се обяви в подкрепа на смъртното наказание при подобни престъпления.

"Ислямистите не се страхуват от смъртта. Разликата между доброволното им самоубийство и това да бъдат заловени и наказани е, че във втория случай те не изпълняват мисията си и според Корана е прието, че няма да отидат в Рая", обясни анализаторът Мадж Алгафари.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари