България с идея как да намали цената на тока в следващите години

0
Чрез Плана за възстановяване и устойчивост ще се търсят средства за завод за производства на батерии и хранилище
Чрез Плана за възстановяване и устойчивост ще се търсят средства за завод за производства на батерии и хранилище Видео: NOVA

Идеята беше лансирана от финансовият министър Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов

България с идея как да намали цената на тока в следващите години, предава NOVA.

Чрез Плана за възстановяване и устойчивост ще се търсят средства за завод за производства на батерии и хранилище. 

Идеята беше лансирана от финансовият министър Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов. 

Батерийните масиви за съхранения на енергия са част от поредното преработване на Плана. Идеята на енергийното министерство е този път България да изпревари останалите страни и да стане водеща страна – както в производството, така и в съхранението на енергия. А това ще доведе и до по-ниски цени на тока.

“Това, което ще се случи, е всъщност, че цената на електроенергията в България ще е значително по-ниска от всички регионални пазари, най-вероятно и на първо място в Европейския съюз”, каза министърът н енергетиката Александър Николов. “Търсенето на подобни мощности и подобно финансиране ще расте главоломно в следващите десет плюс години”, допълни още той. 

Мястото, където се предвижда да е инвестицията, е край Стара Загора. Разговорите за въглищните централи в близкия Маришки басейн продължават. Страната ни все така не иска да каже на Брюксел срок за затварянето им.

“Ние отхвърлихме към момента и ще продължаваме да отхвърляме изискването за конкретен ангажимент за затворени мощности. Имаме ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, които трябва да изпълним, но конкретен ангажимент за мощности не можем да поемем”, заяви финансовият министър Асен Василев.

Ясно е, че чрез Плана Брюксел няма да отпуснат пари за ядрена енергетика и нови хидромощности. Затова и България се е концентрирала в новите технологии, обясни Асен Василев. “Не очакваме да решим всички проблеми, а по-скоро те да са част от палитрата решения, по които сектор „Енергетика” и министър Николов работят’, каза още Василев.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова също проведе дискусия за промените в документа с бизнеса и синдикатите.

“Заедно настояваме да се увеличи процентът за пряка помощ към българската икономика и индустрия”, заяви министър Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    русенец
    В тази страна идиотите никога не свършват! Тоя май не е завършил в Харвард, а в РУ.
  • 3
    1
    скептик
    а суровина за батерийките отде бре, харвардците?!? литий немаме, графен ли ще произвеждаме, или... я да си сядате на задниците и да почвате белене, че ще духаме супата здравата с тия простотии за зелена енергия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари