България подготвя много повече учители и лекари в сравнение с предходните години

0
Въпреки, че имаме много висши учебни заведения, не е ясно колко от завършилите остават в България
Въпреки, че имаме много висши учебни заведения, не е ясно колко от завършилите остават в България Снимка: БГНЕС

В сравнение с периода отпреди 6-7 години, в момента българските висши училища подготвят много повече учители, лекари, медицински сестри и лаборанти, показва 10-ото издание на Рейтинга на вузовете в България за 2020 година. В него се отчитат и сравняват по определени критерии

52 висши училища, които обучават по стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления. Отчитат се учебната програма, средата, научната дейност, престижа и реализацията на завършилите, предава БНР.

Данните показват, че се подготвят повече специалисти за секторите на сигурността и отбраната, както и за културата и изкуствата.

Наблюдава се известно увеличаване и в дела на студентите в някои инженерни направления, главно в сектора на ИКТ, но няма тенденция за подготовка на повече инженерни кадри.

Това, което наблюдаваме, е увеличаване на броя на студентите в направления, свързани със сектори, в които по правило държавата е основен работодател или основен източник на финансиране – образование, здравеопазване, отбрана и сигурност, култура.

„Има специалности и професионални направления, които гарантират добри доходи след завършване на образованието, при други, обаче, има значение от кое висше училище излизат кадрите“, обясни пред Радио София Георги Стойчев, ръководител на екипа, подготвил рейтинговата система.

След „математическите специалности“, които дават кадри за ИКТ сектора, следващи по високи доходи са непопулярните металургия и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, допълни Стойчев. Доходите обаче не е единствен критерий за реализация.

По думите му вече се забелязва повишаване на безработицата сред висшистите, заради коронавирусната епидемия и ако кризата продължи, процесът може да се задълбочи.

Екипът, който изготвя рейтинга вече 10 години, е забелязал няколко тенденции в българското висше образование: рационализиране на разпределението на студентите по направления; по-добра връзка между университетите и пазара на труда у нас; повишаване броя и качеството на научните публикации; броят на чуждестранните студенти от 2007 до 2020 г. се е удвоил.

Рейтинговата система е надежден източник с много информация, но при избор на училище трябва да се вземат още много обстоятелства, фактори и лични качества и приоритети. Не всеки ВУЗ, който е на челна позиция по дадена специалност, е най-подходящия за млад, човек, който иска да се развива в съответната област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари