България отбелязва рекордна безработица

0
Младите искат начална заплата от 2000 лева
Младите искат начална заплата от 2000 лева

Младите искат начална заплата от 2000 лева

Младите хора много помагат, защото изискват по-високи заплати от по-старите поколения. Преди младите търсеха възможност за учене и кариерно израстване, а сега редом с това се иска и високо възнаграждение. Не са съгласни на по-ниски пари, от тези които са им необходими за стандарта им на живот. Има универсално очакване за 2000 лева. Същевременно няма добра ориентация кои професии какво възнаграждение могат да предложат. Това каза за "Твоят ден" HR експертът Мария Стоева.

Според нея най-желани са професиите в IT сектора. "Високи възнаграждения има не само в този бранш, а младите не са ориентирани затова. Освен по заетост за второ тримесечие сме на първо място и по ръст на възнагражденията", посочи тя.

От своя страна икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика смята, че се намираме в един от най-тесните пазари на труда, които България някога е виждала.

"С най-висока заетост сме от 2019 г. насам, а безработицата става все по-ниска - под 5%. Подходящите кадри са ключови за ръста на икономиката - така ще се върши повече работа. Все още имаме проблем с неработещи и неучещи, но той е локализиран при ромските общности, хората с по-ниско образование или при икономически по-слабите области. Ако нямаш завършено средно образование, шансът да работиш е почти никакъв. Малко под 300 000 души са безработните у нас. Младите майки, които се грижат за семействата си, трудно ще бъдат привлечени на пазара на труда, но големият провал е при младежите с по-ниско образование. Стремежът е вместо да се обучават умения, да се ангажират за временна заетост", коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Русенец
    Марийче а дълбоко гърло с топките и да ти се празня в устата искаш ли???? Тогава ще разбереш!!!!!
  • 10
    1
    тЪП
    Този HR "Експерт" би трябвало да е наясно защо се искат такива пари. На фона на 50-60% ръст на цените на продуктите през последната година, не е ли логично и заплатите да имат подобен ръст? от 800-900лв (масово се предлагат по толкова за що-годе отговорни позиции) е нормално вече да се искат 1300-1800 лв. Пикам ти на експертизата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари