България може да предостави ракети С-300 на Украйна

0
Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети
Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети

Съюзниците в НАТО ще трябва да осигурят нова ПВО

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска, съобщи британският вестник "Файненшъл таймс".

И двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни. Словакия вече е дала принципното си съгласие нейна система за ПВО да бъде предоставена на Украйна, но при положение, че веднага бъде заменена от друга, съобщи БиБиСи, цитиран от Mediapool.bg.

По информация на СиЕнЕн Полша и Германия вече са се съгласили да предоставят ракети “Пейтриът” на Словакия.

"Нашият фокус е върху разговорите със съюзниците и партньорите, които могат да имат такива системи, които украинците могат да използват“, каза висш американски служител по отбраната, цитиран от "Файненшъл таймс".

Освен съветските противоракетни системи с голям обсег на действие Украйна има нужда и от муниции за тях.

Преди нападението на Русия Украйна разполагаше с 250 такива системи. Сега не е ясно колко от тях са останали. Миналата седмица Украйна е използвала много от ракетите за сваляне на руски бомбардировачи.

C-300 e на въоръжение в България от 1988 година и е най-боеспособният зенитно-ракетен комплекс в състава на армията ни. България разполага и с C-200 "Вега", които също могат да се използват в Украйна.

За предоставянето им ще е нужно съгласие в управляващата коалиция, като се очаква БСП да се обяви срещу подобен ход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    7
    S.B
    ПЕПО ти ГЕЙ ЛИ СИ
  • 14
    6
    Леле!
    То и това оставаше! Да ни смелят руснаците, докато оня черния негърски гъз се върне в щатите!
  • 14
    5
    Мартин
    Оставка на правителството незабавно
  • 13
    4
    до 3
    Те не питат нито теб, нито мен. Просто изпълняват каквото им наредят от САЩ. През соца сме нямали такова курвенско управление. Егати помиярчетата ! То и Тиквата не беше толкова нагъзен като сегашните.
  • -10
    3
    pepo
    В никакъв случай няма да се изпращат преди да са питали "Русенеца" номер 2.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари