България губи разсъдъка си постепенно, но необратимо

2
Роди се една класа на "усвоителите" на лесните пари, които произхождат от партиите и администрацията
Роди се една класа на "усвоителите" на лесните пари, които произхождат от партиите и администрацията Снимка: БГНЕС / Архив

България губи разсъдъка си постепенно, но необратимо. Не сме само ние, но при нас, бедняците на Европа, ударът ще бъде "термоядрен"

 Всички говорят за парите по плана за възстановяване и устойчивост, от ЕС, като за лесни и бързи пари, за усвояване.

А пропускат "дребния" факт че те са под 10 процента от инвестициите в българската икономика, които ще влязат в следващите 7 години, а като отчетем и процента на реално усвояване процента им хептен губи значение.

Но политиците и обществото не гледа другите 90 процента къде ще отидат и какво ще направят за всички нас, а само за европарите се говори.

Роди се една класа на "усвоителите" на лесните пари, които произхождат от партиите и администрацията. Не им дреме за пазар, за конкуренция, за риск, за печалба. И защо да им дреме, след като европейският грант си е чиста печалба, ако разбира се приспаднеш корупцията/извинете административните разходи по трасето.

А по зелената сделка има най-много келепир. И сега най-важното на вашето внимание, в идиотската логика на ЕС и местната бюрокрация.

Работата е - ще си разруша къщата за да му изгори на Вуте плевника. Ще усвоим едни под 2 милиарда евро в енеретиката, но междувременно ще унищожим едни други 3 милиарда евро в активи. В допълнение населението ще плати още минимум 7-8 милиарда този път евро в свръх високи цени. Тоест ЕС ще ни даде 2 лева за политики, които някой е решил че трябва да провеждаме, за да дадем от джоба си десет лева.

Гледайте какво става на борсите за електроенергия. Цените на американските централи били скъпи, ли, а се оказа, че по Европа са същите само че в евро, не в лева.

Признавам, че дори песимистичните ми прогнози за движението на цените на емисиите се оказаха твърде оптимистични. Очаквах бариерата от 45 евро на тон да бъде мината в края на месеца. Сори, вчера мина 45 и днес гони 46 евро тона. И знаете ли мили мои сънародници, особено онези спорещите в НС за важни и не толкова важни неща и борещите си за постове, какво не се разбира - цените на електрическата енергия ще скачат с такива проценти, че ще ви завие глава.

Сметнете сами - приходите от продажби на електроенергия в страната са около 2,2 милиарда лева годишно при текущите цени на емисиите от 22 евро на тон, което означава че тежестта на разрешителните в структурата на приходите от продажби беше около 40 процента или около 840 милиона лева. При цена от 45 евро на тона, вече тези разходи скачат с близо милиард лева и този милиард трябва да бъде отразен или в изяждане на капитала на електрогенериращите дружества /който и без това вече е изяден, с изключение на АЕЦ "Козлодуй"/ или в цените на електроенергията на крайни потребител. Отчитайки ръста само в компонента квоти за разрешителни цената на електроенергията само през тази година трябва да скочи с над 30 процента.

Да им е честито на следващите правителства. Докато доим до край умиращата кравата на класическата енергетика, едни хора от Брюксел ни дават пари да правим солари и вятърни централи с които обаче няма как нито да се стоплим, нито да си светнем.

Днес минах по Ситняково с кучето и за пореден път си казах - не ми пука за климатичните промени, пука ми за замърсения въздух в града, който лично и конкретно ме трови.

Ама кой да чуе, като и "моите" депутати позеленясаха и загубиха ума и дума, като стана реч за едни лесни пари.

Ей и Капиталци само за това пишат.

Всички на опашка за келепира. Народът кучето го яли.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари