България е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция

0
Георги Желев коментира предложението на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов
Георги Желев коментира предложението на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов

Георги Желев коментира предложението на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов

"В сегашните времена всичко е възможно, необходимо е политическа воля и финансови средства, но ако искаме като членове на Европейския съюз да използваме възможностите на Европейската космическа агенция за обучение на астронавти, е необходимо ние да станем първо пълноправни членове на тази агенция и след това български граждани могат да кандидатстват за работа в агенцията", каза за БНР Георги Желев, директор на Института за космически изследвания на БАН.

Георги Желев коментира предложението на лидера на партия "Има такъв народСлави Трифонов да изпрати български астронавти в космоса, заедно с астронавт от Северна Македония.

По думите му в момента Българи е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция, който продължава 5 години.

"В зависимост от политиката и доказаните компетенции от страна на България, той може да се удължи с още 5 години и съответно да се предложи влизане и ставане на пълноправни членове", допълни в предаването "Преди всички" проф. Желев.

Според него би трябвало да се направи разграничение между изпращането на астронавти за научни изследвания и полет до космоса с цел туризъм.

"Астронавти също можем да пратим, но това изисква не само физическа подготовка, но и научна програма, научни задачи, които те трябва да изпълнят".

Европейската космическа агенция досега е одобрила 36 проекта, от тях 13 са спечелени от Института за космически изследвания на БАН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари