България е сред първите места по сърдечно-съдова смъртност

1
Рутинна практика България е много далече от желаните стандарти
Рутинна практика България е много далече от желаните стандарти Снимка: EPA / БГНЕС

България е на едно от първите места по процент на сърдечно-съдовата смъртност спрямо общата смъртност.

Това каза проф. Иво Петров пред журналисти, предаде „Фокус“.

Сърдечносъдовите заболявания не само в България, но и в много други страни в Европа и в Америките е номер едно убиец. За съжаление, в България е един от лидерите. С няколко страни около България определено си делим първите места като процент на сърдечносъдовата смъртност спрямо общата смъртност. Профилактиката и ранното диагностициране и лечението на сърдечните заболявания определено е мисия и трябва да бъде мисия не само на лекарското съсловие, но също така и на институциите и на държавата. Има отделни случаи и проблясъци, в които даже успяваме да публикуваме и да презентираме. Биха казал, че като активна страна и активни участници в конгресите доста ни уважават“, каза още проф. Петров.

Но все още като рутинна практика България е много далече от желаните стандарти. В европейските страни ендовескулаторната терапия е станала много отдавна златен стандарт. В България все още трудно си пробива път, поради добре известните на всички ни причини – значително по-ниско финансиране, по-малка роля на обучението. Една от целите на нашия конгрес е точно това – да се даде достъп на млади, на колеги от различни специалности да имат повече знания и опит“, подчерта той.

"Обществото не трябва да има търпимост към насилие към лекари. Трябва да има наказания спрямо агресията, включително и спрямо агресията към лекари. Трябва да има контрол и по-строга охрана на здравните заведения. Трябва да се предприемат мерки", подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари