България е домакин на инициативата "Три морета"

0
Целите на „Трите морета“ са: икономически растеж; привличане на по-голям интерес от страна на инвеститорите; енергийна сигурност; геополитика; интелигентна свързаност и постигане на климатични цели
Целите на „Трите морета“ са: икономически растеж; привличане на по-голям интерес от страна на инвеститорите; енергийна сигурност; геополитика; интелигентна свързаност и постигане на климатични цели Видео: Three Seas Initiative Business Forum – Presidential Panel

България е домакин инициативата „Три морета“, която е една от най-важните лидерски срещи в Източна Европа

 За два дни в София ще се срещнат девет президенти и представители на 400 компании. Домакин на регионалния форум е президентът Румен Радев.

В НДК президентът Радев посреща колегите си и правителствени ръководители от Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и Германия.

Участници са още управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестагер. Видеообръщение се очаква от президента на САЩ Джо Байдън.

Инициативата започва като форум, целящ да намали разликите в икономическото и технологично развитие между Източна и Западна Европа през 2015 г. Тя обединява 12 странни членки на ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Целите на „Трите морета“ са: икономически растеж; привличане на по-голям интерес от страна на инвеститорите; енергийна сигурност; геополитика; интелигентна свързаност и постигане на климатични цели.

Има и специален инвестиционен фонд с набрани малко над 1 млрд. долара, които са за подпомагане на съвместни проекти за развитие.

България участва във Фонда с 20 млн. евро и има три проекта, които иска да реализира: за разширяване на газовото хранилище в Чирен, модернизация на жп линията Русе-Варна и изграждането на тунел под „Петрохан“.

Източник: BG VOICE

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари