България е 43-та в света по икономическа свобода

0
Най-слабата сфера си остава правната система, заяви икономистът Зорница Славова
Най-слабата сфера си остава правната система, заяви икономистът Зорница Славова Видео: NOVA

Най-слабата сфера си остава правната система, заяви икономистът Зорница Славова

Икономическата свобода в България продължава да намалява според публикуваното днес от Института за пазарна икономика (ИПИ) съвместно с канадския институт „Фрейзър“ изследване “Икономическа свобода по света 2023”, отреждайки на страната 43-тото място сред 165 държави и територии.

Според икономиста Зорница Славова от ИПИ със забраната на вноса на украински стоки се нарушават основни търговски принципи. "Пазарната логика е за свободна търговия, това намалява цените, също така се осигурява конкуренция и качество. За да се определи степента на икономическа свобода, се мерят индикатори като защитата на правото на собственост, съдебната система, размера на правителството, инфлацията, регулациите, както и затрудненията пред бизнеса и гражданите", обясни тя, цитирана от NOVA.

По думите ѝ проблемите са изначални. "Вчерашното проучване е по данни от 2021 г. У нас най-слабата сфера си остава правната система. Имаме проблем с ниското доверие в съдебната система и безпристрастността на съдилищата. А това е базата, привличаща инвестиции и гарант за свободата. Приемането на плоския данък, който намалява налозите, ниските мита, свободата на движение, пари и хора, както и стабилната валута, това са силните ни страни", посочи икономистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари