Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел

1
2/3 от българите имат по-високо доверие в лидерските качества на Владимир Путин, отколкото в тези на Ангела Меркел и Еманюел Макрон
2/3 от българите имат по-високо доверие в лидерските качества на Владимир Путин, отколкото в тези на Ангела Меркел и Еманюел Макрон Снимка: ЕПА / БГНЕС

Доверието към възможностите на световната сцена на руския президент Владимир Путин в България е значително по-голямо, отколкото към германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, както и към унгарския премиер Виктор Орбан.

Това показва проучване на "Пю рисърч център" сред 14 държави от Европейския съюз, Русия и Украйна. По редица показатели е изследвано отношението към ЕС сред жители на държави като Швеция, Холандия, Германия, Литва, Полша, България, Унгария, Италия и други.

Предпочитанията, представени в "Пю", са свързани с "увереност, че (лидерът) ще направи каквото трябва в световните въпроси", пише Дневник.

Данните за Путин означават, че доверието към Путин като световен лидер от Европа е над два пъти по-голямо в България от медианното (28% сред изследваните държави). След България с 62% следват Гърция (52%), Словакия (49%) и Италия (38 на сто). Най-ниска е стойността за Швеция (17%) и Полша (15%).

Проучването обхваща и Русия и Украйна, където очаквано са и най-големите контрасти извън ЕС - 73% сред руснаците и 11 на сто сред украинците.

Меркел, Макрон и Орбан

Въз основа на тези резултати не е известно дали българските респонденти оценяват най-високо Путин в ЕС, тъй като проучването е сред едва половината от членките на съюза. Може обаче да се направи съпоставка с отношението към другите лидери.

Така например България е едва осма сред 14-те в доверието към Меркел (40%), при 86% в Швеция, 74% във Франция и 63% в Литва. След българските респонденти са Полша, Италия, Словакия, Унгария, Чехия и Гърция. Така българският резултат не е твърде различен от медианния, който е 50%.

Ниско (десетият резултат) е доверието към Макрон - заявили са го 32% от респондентите. По-лош е резултатът само в Гърция, Чехия, Италия и Унгария. Най-високо е в Германия (73%) и е значително над това във Франция (такова са заявили 48 на сто от респондентите).

Почти две трети от <strong class='keys'>българи</strong>те вярват в Путин - повече, отколкото в <strong class='keys'>Меркел</strong> и Макрон

Отношението към Орбан обаче е белязано от значително по-слабо доверие. Макар унгарският лидер да се ползва с 34% подкрепа от респондентите в България за решаване на световните въпроси (четвъртият най-добър резултат след този в Полша, самата Унгария и Словакия), нито една от 14-те държави не показва подкрепа над 45 на сто за възможностите на Орбан. Медианното при него е 27%, доверие сред италанците и гърците са заявили едва 12% от респондентите, сред германците - 23 на сто. При това към Орбан е по-голямо доверието на унгарците на възраст над 60 години.

"Подкрепата за дясна популистка партия и възгледите за европейските лидери са свързани", отбелязва "Пю". "В 10 страни е вероятно тези с благосклонни възгледи за крайнодесни популистки партии да имат доверие на Путин, когато става дума за световни въпроси; същото се случва и с Орбан. Същевременно при онези, които не харесват крайнодесни групи, я има тенденцията за положителни възгледи за Ангела Меркел (седем държави) и Еманюел Макрон (осем държави)."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари