Добромир Живков: Въпреки ареста, Борисов не успя да получи прилив на симпатия

1
"Правителството и коалицията до момента успяват да удържат ситуацията. Факт е, че се натрупват редица кризи. Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието", каза социологът
"Правителството и коалицията до момента успяват да удържат ситуацията. Факт е, че се натрупват редица кризи. Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието", каза социологът Снимка: bTV

"При политиците премиерът Кирил Петков остава най-одобряваният, въпреки че рейтингът му беше позитивен допреди 2 месеца, докато сега всъщност се обръща тенденцията. Все пак 27% от българите изразява одобрение към настоящия премиер",

Това каза Добромир Живков в предаването "Тази сутрин" по bTV. Той коментира резултатите от националното съвместно проучване на телевизията и агенция "Маркет линкс", проведено сред 1029 пълнолетни българи в периода 22 - 29 март по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета. 

По думите му интересен е резултатът от проучването при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който въпреки ареста не успява да получи прилив на симпатия. "Арестът и последващите развития всъщност доведоха до известно мобилизиране в ГЕРБ, но не и мобилизация на симпатизиращите на господин Борисов", коментира социологът.

Слави Трифонов остава на 3 място. Неговата политиката без публични изяви, само с постове в социалните мрежи, се оказва ключовият момент за загубата на доверие и на позиции, както и на „Има такъв народ“ от електорална гледна точка.

"Правителството и коалицията до момента успяват да удържат ситуацията. Факт е, че се натрупват редица кризи. Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието и подкрепата за управляващите и по-конкретно в управляващата партия", обясни социологът.  

"Българите вече започват да се притесняват сериозно за своите доходи. Пандемията внесе известна несигурност, но инфлацията и особено войната в Украйна понастоящем са основните фактори за това явление. Народното събрание губи немалка част от доверието, докато правителството, поставено под външно и вътрешно напрежение, също губи доверие с 10% в рамките само на 3 месеца", отбеляза Добромир Живков.

По думите му доверието към „Продължаваме промяната“ също пада, но въпреки всичко остава политическата сила с най-висока степен на доверие от страна на българските граждани.

"При ГЕРБ има известна мобилизация, но партията е постигнала електоралния си таван и няма на къде да расте, особено след ареста на лидера Борисов и на още двама представители на политическата сила. При „Възраждане“ проучването показва възходяща тенденция, която според социолога се дължи на войната в Украйна и откровената защита на руските позиции от страна на тази партия", посочи социологът.

Той отбеляза, че от електорална гледна точка като потенциал партиите в коалицията по скоро остават относително стабилни с малки изменения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    торенте
    ква симпатия кви пет лева. Буци отдавна трябваше да е при бай Ставри.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари