Българите сме се стопили с 2 милиона души

1
През 1989 г. населението на страната е било близо 9 милиона
През 1989 г. населението на страната е било близо 9 милиона

През 1989 г. населението на страната е било близо 9 милиона.

Населението на България е намаляло с почти 2 милиона души от 1989 г. до 2019 г. Това съобщи проф. Д.ик.н. Пенка Найденова от Центъра за изследвания и обучение на населението, както и експерт по демография и програми във Фонда на ООН за населението.

Тя посочва, че през 1989 г. населението на страната е било близо 9 милиона, а сега е малко под 7 милиона. Основната причина за спада не е емиграцията, а смъртността. "Около 2/3 от тези два милиона се дължат на отрицателния естествен прираст на населението, т.е. разликата между ниската раждаемост и високата смъртност. Останалите 1/3 са напуснали страната", каза специалистът.

В същото време в момента раждаемостта в България е почти два пъти по-ниска от смъртността, като данните показват, че около 115 000 българи умират годишно, а живородените деца са около 62 000. Това население на България намалява с около 50 до 60 хиляди души. Хората, които решат да мигрират в чужбина, обаче не са включени.

Мрачната статистика очертава постоянен спад на населението на страната и ако темпът се поддържа, до 2040 г. българите (в България) ще бъдат около 5,5 милиона, а през 2100 г. - около 3 милиона.

За да спре деморгафската криза, според специалиста, всяка жена трябва да има минимум 3 деца. В момента обаче ситуацията е съвсем различна. "Ако трябва да говорим с абсолютна точност, в момента една жена има по 1,5 деца. За да има положителен прираст на всяка популация, всяка жена трябва да има 2,2 деца. Най-ниската раждаемост е регистрирана през 1997 г., когато раждаемостта е спаднала под 8 на 1000.

Общо 591 села в страната са без население или едноцифрено население

Проф. Пенка Найденова посочи, че в допълнение към всичко това все още има увеличение на външната миграция, особено от младите хора. За разлика от тях, вътрешната миграция е много по-малка и не може да компенсира броя на хората, които напускат страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари