Българите могат да пътуват транзит от България през Румъния без специално разрешение

13
За българските граждани, пътуващи транзитно през Румъния в посока България, остава досегашният режим на свободен транзит без разрешение по дипломатически път
За българските граждани, пътуващи транзитно през Румъния в посока България, остава досегашният режим на свободен транзит без разрешение по дипломатически път Снимка: БГНЕС

Румъния вече позволява свободен сухопътен транзит на българските граждани, които пътуват от България, без да изисква индивидуално разрешение по дипломатически път, съобщиха от МВнР, където са били уведомени с нота от външното министерство на северната ни съседка.

За българските граждани, пътуващи транзитно през Румъния в посока България, остава досегашният режим на свободен транзит без разрешение по дипломатически път.

При сухопътно транзитно преминаване през Румъния българските граждани е необходимо да спазват установените зелени коридори. По информация на посолството ни в Букурещ поради интензивния трафик на моменти преминаването през ГКПП е силно затруднено.

Изискването за разрешение по дипломатически път за транзит отпада за всички граждани на страни – членки на Европейския съюз, Европейската икономическа общност, Швейцария и Великобритания. Промяната е в изпълнение на нови разпоредби на румънските власти от 18 май 2020 г. във връзка с обявяването на Ситуация на тревога на територията на страната като част от борбата срещу разпространението на COVID-19. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари