Българин в Ротердам: Хората изляха напрежението си

2
Трета поредна нощ на протести срещу COVID мерките в Нидерландия
Трета поредна нощ на протести срещу COVID мерките в Нидерландия Снимка: ЕПА

Трета поредна нощ на протести срещу COVID мерките в Нидерландия.

Сблъсъци между младежи и полицията имаше в няколко града, като недоволните хвърляха камъни и палиха кофи за боклук. Няколко служители на реда са били ранени, а 64-ма души са арестувани в Ротердам.

Протестите са предизвикани от плановете на правителството да ограничи употребата на зеления сертификат само за преболедували и ваксинирани. От него няма да могат да се възползват граждани с отрицателен тест.  Нидерландия наложи национален локдаун за три седмици в опит да намали броя на случаите на COVID-19

Преди два дни в Ротердам служители на реда стреляха срещу протестиращите. Стигна се и до палежи на полицейски коли  и запалителни бомби към униформените. Те отговориха с водни оръдия.

Обстановката сега е спокойна. Причината за протестите е обявяването на забрана за използване на фойерверки, която група привърженици на местния клуб използваха, за да излеят дългото напрежение, свързано с локдауна, който е в сила. Мисля, че те се готвиха за протест от дълго време и сега просто използваха момента” разказа Мартин Стоилов, който живее в Ротердам, предава NOVA.

Според българина хората се опасяват, че мерките може да бъдат затегнати и да се премине към вариант, в който само ваксинираните ще могат да посещават обществени места, ресторанти, кина и други. Мартин Стоилов посочи, че властите са притеснени и се опасяват, че подобни ситуации от уикенда могат да се повторят в цялата страна. Протести имаше и в Хага, Амстердам и Бреда, но те преминаха мирно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари