Българин от епицентъра на труса в Хърватия: Хората спят в колите си!

0
Десетки вторични трусове, безсънно денонощие и хора по улиците
Десетки вторични трусове, безсънно денонощие и хора по улиците Видео: bTV

Десетки вторични трусове, безсънно денонощие и хора по улиците

Хърватия в опит да се съвземе от земетресението, отнело живота на 7 души. Десетки вторични трусове, безсънно денонощие и хора по улиците.

Издирването на затрупани и евакуацията продължиха цяла нощ. И нашия екип преживя шока от вторичните трусове, съобщиха от bTV. От най-пострадалия район предават Стоян Георгиев и Петър Джанаваров.

Паркингът на един от големите магазини до град Сисак, който също пострада от труса, е пълен с автомобили, но не защото хората пазаруват.

Напротив, магазините са затворени, всички провизии се осигуряват от доброволци от Червения кръст. Хората избират всяко възможно свободно пространство на паркинги и поляни, за да може да спят някъде през нощта и да са далече от сгради.

Местната голяма таксиметрова компания също е на място и вози клиентите доброволно и безплатно всеки, който има нужда от помощ.

Вече денонощие армията и доброволци разчистват разрушенията, а Петриня се готви за поредна безсънна нощ навън.

Иванчица и семейството ѝ от вчера са без дом. За втори път през последните 30 години - първият през 90-те по време на конфликта в Югославия.

Да, не влизаме у дома, защото ни е страх. Рисковано е. Рисковано е. Къщата не става за нищо“, оплака се жената.

Пандемията от COVID-19 е спасила децата в града, защото сградата била празна при труса, разказва треньорът по тенис Дамир Божичевич.

4-5 метра ме хвърляше из стаята. Не можех да се държа на краката си. В 6 сутринта имаше вторичен трус и по улицата се виждаха вълни от по 40 см“, разказа Дамир Божичевич.

А българката Христина Янкова има дом в опустошения Петриня. Новината за труса я намира в София. Тревожи се за къщата, а екипът ни в епицентъра ѝ показва последиците върху дома й.

Христина Янкова се успокоява, че домът ѝ изглежда цял и се чува със съседите.

Треперим сега, защото и децата, и внуците, и всичко е там. И не се знае какво ще стане“, каза Христина Янкова.

Екипът ни също съпреживя силните афтършокове. Един от тях рано тази сутрин беше от 4,9 по Рихтер.

Днес кметът на Петриня изказа благодарност на хилядите доброволци в помощ на пострадалите, на хора от цялата страна, споделили домовете си с тях, и на всички, които без да пестят сили помагат на своите сънародници в беда.

Жителите на засегнатите сгради, които предпочетоха да останат в града, чакаха да бъдат настанени във временни жилища. Един от тях е Синиша.

На пръв поглед изглежда здрав, но блокът е прекършен отдолу, при първия етаж, и ни казаха да напуснем. Аз съм се бил в Югославската война. Видях града ни разрушен тогава, а сега отново“, разказа Синиша.

С огромни усилия и помощ от всички краища на Хърватия, 20 хилядния Петриня започна своето възстановяване. Но властите предупреждават - трябва да се построи нов град, а това ще отнеме години и стотици милиони.

Прогнозата е времето да се влоши и да вали. Вече започва да вали, който се очаква да продължи цяла нощ. Като цяло времето си остава топло за сезона. Хората са по колите си.

Всички са единодушни, че причините за разрушенията са, че сградите са строени по стари технологии. Вижда се, че къщите с колони, монолитно строителство са здрави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари