Българин оглави разследващия сайт Bellingcat в Нидерландия

1
В България името на Христо Грозев доби популярност през 2011 г. покрай фирмата BG Privatinvest GMBH и смяната на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците "24 часа" и "Труд"
В България името на Христо Грозев доби популярност през 2011 г. покрай фирмата BG Privatinvest GMBH и смяната на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците "24 часа" и "Труд" Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българинът Христо Грозев е новият изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт Bellingcat, съобщава изданието

 Той заменя на поста британския журналист Елиът Хигинс, който е основател на сайта и вече ще изпълнява функциите на негов творчески директор, информира Свободна Европа. 

През последните години сайтът Bellingcat придоби световна известност със серията си от разследвания за тайни операции на руското разузнаване. Сред тях бяха отравянията на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, на бившия двоен агент Сергей Скрипал и на критика на Кремъл Алексей Навални. Екипът на изданието получи множество престижни журналистически награди, включително и две награди Еми.

"Откакто основах Bellingcat през 2014 г., той се разви от малка група доброволци в голям екип от иновативни професионалисти, които задават темпото в развитието на онлайн разследванията с открити източници. Чувствам, че сега навлизаме в нова фаза, която изисква опитен изпълнителен директор", коментира Хигинс.

"За мен е чест, че мога да допринеса за Bellingcat с опита си от предишни свои позиции, с което се надявам да усъвършенствам организацията на стратегическо и управленско ниво. Очаквам с нетърпение да работя с Елиът и неговия екип в борда още по-отблизо", заяви Грозев.

Той е част от екипа на Bellingcat от 2015 г. Христо Грозев е завършил журналистика и право. В България името му доби популярност през 2011 г. покрай фирмата BG Privatinvest GMBH и смяната на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците "24 часа" и "Труд" след оттеглянето на германските издатели от ВАЦ.

Собствеността беше разпределена между BG Privatinvest на Грозев и австриеца Карл Хабсбург-Лотринген от една страна, и Любомир Павлов и Огнян Донев от друга. Впоследствие се стигна до конфликт между двете групи инвеститори, в резултат на което делът на Грозев и партньора му се понижи до 9%, вместо първоначалните 53%. По-късно Павлов и Донев станаха обект на масирани прокурорски и данъчни проверки и в крайна сметка се отказаха от издателския си бизнес.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари