Премиерът: Кабинетът твърдо застава зад свободата на медиите

0
Кирил Петков се срещна с президента на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай
Кирил Петков се срещна с президента на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай Видео: NOVA

„Правителството твърдо застава зад свободата на медиите, защото всеки друг избор на поведение спрямо тях означава връщане към лоши, стари практики“

Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на срещата си с президента на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай, предаде NOVA

В този контекст премиерът посочи, че приоритет за правителството е медиите да изпълняват своята мисия независимо и спрямо стандартите на професията. "Подобряване на правната рамка относно източниците на финансиране, борбата с езика на омразата и прозрачността на собствеността на българските медии са от ключово значение за независимостта им", бе категоричен Кирил Петков. В тази връзка премиерът посочи, че с негова заповед от утре започва работа междуведомствена работна група относно изпълнението на препоръките на Европейската комисия за защитата на медиите и плурализма. С тази цел ще се обсъждат например обучения на служители на МВР за работа със сигнали, подадени от журналисти. Във фокуса на работната група ще бъде темата и за оптимизация на дейността на институции по отношение на защитата на журналистите, медийната собственост и финансиране им.

В хода на разговора министър-председателят Кирил Петков и президентът на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ Джейми Флай обсъдиха предизвикателствата, пред които България и Европа се изправят заради войната в Украйна, хибридните атаки, фалшивите новини и дори фалшивите събития.

Джейми Флай отбеляза пред премиера, че „Свободна Европа“ ще разшири дейността си в България като ще разчита на журналисти от страната. Президентът на „Радио Свободна Европа / Радио Свобода“ посочи още, че в последните месеци от медията наблюдават изключително силна активизация на т.нар. интернет тролове и фалшиви новини в България по две основни теми: войната в Украйна и действията на правителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари