Българи в Северна Македония настояват за реакция от България срещу репресиите над тях

2
Те разказаха за натиска, на който са подложени в Република Северна Македония и поискаха от България защита
Те разказаха за натиска, на който са подложени в Република Северна Македония и поискаха от България защита Снимка: БГНЕС

Те разказаха за натиска, на който са подложени в Република Северна Македония и поискаха от България защита

Българи в РСМ настояха за адекватна реакция от България срещу зачестилите репресии над тях и семействата им. В Комисията по политиките за българите извън страната бяха изслушани представители на културните центрове „Цар Борис III“ в Охрид, „Иван Михайлов“ в Битоля и Сдружение „Юг“ в Прилеп. Те разказаха за натиска, на който са подложени в Република Северна Македония и поискаха от България защита, информира "Дарик".

От своя страна председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Костадин Костадинов заяви, че е подготвил писмо до министър-председателя Гълъб Донев и уточни, че ще поиска и среща с него.

Председателят на Сдружение „Цар Борис III“ в Охрид Томе Блажески за първи път говори публично за натиска и заплахите, които получава след отварянето на българския клуб там.

Блажески коментира, че все още няма задържан за нито едно от нападенията над клуба.

Благой Шаторов от Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля допълни, че всичко, което е различно от македонското, е проблем.

От своя страна председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Костадин Костадинов настоя за подкрепа на сънародниците ни в РСМ от цялата българска дипломатическа и административна структура, както и да се предприемат административни мерки срещу евентуални бъдещи недружелюбни деяния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари