Комисия към Съвета на Европа осъди репресиите срещу българите в РСМ

2
Комисията подчертава случаите на редица атаки срещу хора, които се самоопределят като българи
Комисията подчертава случаите на редица атаки срещу хора, които се самоопределят като българи

Комисията подчертава случаите на редица атаки срещу хора, които се самоопределят като българи

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа публикува годишния си доклад за Северна Македония като в частта за речта на омразата се обръща внимание най-вече на репресиите срещу българи в РСМ.

В доклада се посочва, че българите се оплакват от антибългарските изказвания в Македония, а като типичен стереотип посочват етикетирането на всички българи като "фашисти", както и представянето на българските жени като "евтини проститутки", пише БГНЕС.

Комисията подчертава случаите на редица атаки срещу хора, които се самоопределят като българи, и срещу български културни клубове като елемент на безпокойство, предвид предприетите от властите стъпки за отмяна на регистрацията или разпускане на някои съществуващи български културни сдружения.

Комисията подчертава, че местен певец е поругал клуба "Иван Михайлов" в Битоля, а след това е бил нает да пее на местно тържество. В доклада е включен и клубът "Цар Борис Трети" в Охрид и атаката с използването на огнестрелно оръжие.

В доклада се посочва със загриженост, че през март 2023 г. Централният регистър на Северна Македония отхвърли искането на Българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид да запази името си и че Българският културен център "Иван Михайлов" в Битоля е заличен от регистъра.

В частта за езика на омразата освен към българите има забележки и към отношението към ЛГБТИ общността и ромите. Предишният доклад за Македония беше публикуван през юни 2016 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари