Българи с двойно гражданство са блокирани в Израел

0
Децата ми спят с дрехите, защото ги е страх, каза Велина
Децата ми спят с дрехите, защото ги е страх, каза Велина Снимка: Facebook / Vladimir Astikov

Българското правителство не може да ги прибере, защото са с двойно гражданство и подлежат на мобилизация от страна на израелски власти

Българка и семейството ѝ все още не могат да се приберат от Израел. Причината е, че жената и съпругът ѝ са с двойно гражданство. А от Министерството на външните работи обявиха, че евакуират хора само с българско гражданство.

"Децата ми от няколко дни спят с дрехите, защото ги е страх", каза българката в Израел Велина Астикова, предаде Bulgaria ON AIR.

Тя е с двойно гражданство, а децата ѝ са израелски поданици. След избухването на войната всеки ден е борба и мисъл да си дойдат вкъщи.

"Ние живеем в сграда, в която нямаме защитна стая и никога не знаеш кога точно ще стане нещо", сподели тя.

Велина, заедно с над 130 българи, се оказват блокирани в Израел. Българското правителство не може да ги прибере, защото са с двойно гражданство и подлежат на мобилизация от страна на израелски власти.

"Тези, които сме с двойно гражданство, какви се водим, не сме българи? Надявахме де на съдействие от нашето посолство, но се оказва, че никой не ни съдейства. Когато се обяви този втори полет, са качени доста чуждестранни туристи", обясни българката.

Заради войната в Израел десетки полети в последните дни са отменени, а надеждата за сънародниците ни остава във външното ни министерство. Оттам посочват, че в момента водят разговори с две групи граждани: "Български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, и втора група - това са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето, от които с двойно гражданство. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел".

Велина е закупила поредните билети със собствени пари за прибиране в България с надеждата полетът да не бъде отменен, а тя и семейството ѝ да избягат от военните ракети и да се върнат обратно у дома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари