Българи представят собствен изкуствен спътник

1
Събитието ще се проведе в Техническия университет
Събитието ще се проведе в Техническия университет Снимка: БГНЕС

Събитието ще се проведе в Техническия университет

Създаването на Студентско Конструкторско Бюро/СКБ/ „Заря“ към лаборатория „Аеро-космическа техника и технологии“ на катедра „Въздушен транспорт“ в Техническия университет, ще бъде обявено на тържествена церемония днес.

На церемонията възпитаници на Студентското Конструкторско Бюро/СКБ/ ще представят собствен изкуствен спътник, информира БГНЕС.

Събитието ще се проведе в изцяло ремонтираните кабинети 10-503А и 10-503Б, блок 10, на ТУ-София и ще бъде открито от доц. д-р Владимир Сербезов – ръководител на катедра „Въздушен транспорт“ към ТУ-София.

Ще бъде представен тестов образец на изкуствен спътник на Земята, разработен в СКБ „Заря“, който се планира да бъде изпратен на околоземна орбита през 2026 година. Той е изработен от студента Захари Златков в рамките на магистърската му дипломна работа под научното ръководство на ас. д-р Недислав Веселинов. Целта на спътника е да докаже, че куполи, изградени с помощта на полимерни композитни материали с армировка от карбонова тъкан могат да послужат за изграждането на обитаеми и производствени помещения на повърхността на Луната или на други небесни тела от Слънчевата система. Това е още един съществен принос към развитието на космическите технологии в България.

Ремонтът и оборудването на СКБ „Заря“, както и проектът за създаването на спътника, са финансирани от български частни компании от високотехнологичния сектор - партньори на катедрата. Главен спонсор е българският авиационен производител „Ники Ротор Авиейшън“ в лицето на Николай Николов и Миглена Николова, които покриха разходите по цялостния ремонт на помещенията и оборудването им с компютърна техника. Техният двуместен автожир е признат за най-красивият в света на престижни изложения от последните години. Дооборудването на залите е със сериозната спонсорска подкрепа от Телелинк- България в лицето на Иво Русев, Експериментално Конструкторско Бюро „Фотоника“, представено от Недислав Веселинов и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари