Българи измислиха шоколадов пробиотик

1
Трите вида пробиотици са на основата на популярната наша бактерия за киселото мляко Lactobacillus Bulgaricus
Трите вида пробиотици са на основата на популярната наша бактерия за киселото мляко Lactobacillus Bulgaricus

Български екип измисли шоколадови пробиотици на основата на популярната наша бактерия за киселото мляко Lactobacillus Bulgaricus.

Идеята е на Мариета Захариева, управител на „Bulgar Biotic“ и Слави Павлов, експерт по българското кисело мляко.

Първата презентация на новите продукти Bactojoy беше на събитието TEDxVitosha, където предизвика истински бум и интерес. „На този етап стартираме с три пробиотика, които предстои да бъдат пуснати в аптечната и търговската мрежа“, заяви Мариета Захариева. Първият е с диетични пробиотични перли с натурален шоколад, без захар. Това е пробиотична смес от „добри“ бактерии, извлечени от българското кисело мляко и изсушени под формата на перли, за най-добро усвояване. Произведени са чрез уникалната симбиоза на двата щама Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus, които са и оригиналната комбинация за производство на кисело мляко, в добавка с Bifidobacterium infantis. Малките перли са с глазура от натурален шоколад, с еритритол и стевия – без добавена допълнителна захар. Те повишават защитните функции на организма, възстановяват и поддържат чревния микробен баланс. Подходящ е за консумация по време и след лечение с антибиотици. Продуктът е силен имуномодулатор, особено ефективен в случаи на нарушени функции на храносмилателната система. Подходящ е за хора с ограничен прием на захари – различни форми на диабетни състояния и/или др. Може да се ползва за директна консумация, както и като хранителна добавка към други ястия.

Вторият продукт Bactojoy е с пробиотични перли с млечен шоколад, който е подходящ и най-любим на децата. Отново е на основата на бактериите Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus и Bifidobacterium infantis. Пробиотикът облекчава симптомите при синдром на раздразненото черво, оказва положителен ефект при наддаването на килограми при новородени и подрастващи. Тази комбинация е силен имуномодулатор, особено подходяща в случаи на нарушения във функциите на храносмилателната система, като стомашен дискомфорт, запек и др., обясни Мариета Захариева. Глазурата е от млечен шоколад, с много приятен и ненатрапчив сладък вкус.

Третият продукт е съставен от пробиотични таблети. Съдържа Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus и Bifidobacterium infantis. Повишава защитните функции на организма, като спомага за възстановяване и поддържане на чревния микробен баланс. Силен имуномодулатор, особено подходящ в случаи на стомашен дискомфорт, запек, други, както и при антибиотична и пост антибиотична терапии. За още по-добър ефект, по-висока активност и по-висока стабилност, към горната комбинация е включен и Lactobacillus rhamnosus, който е сред най-често представените лактобацили в човешкия гастроинтестинален тракт, особено при жените. Коластрата е известна като силен имуномодулатор.  Затова и Bovine colostrum (телешка коластра) намира своето място в състава на пробиотичния продукт. Спомага за повишаване на естествените защитни сили на организма от най-ранна възраст, най-вече защита срещу вирусни инфекции и грипни състояния. Към продукта е добавен и пребиотик (инулин), който подобрява усвояването на минерали и подхранва полезните бактерии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари