Бахамските острови са оставени в руини след преминаването на урагана „Дориан“

0
Заплахата за САЩ остава реалност
Заплахата за САЩ остава реалност

Заплахата за САЩ остава реалност

След като помете Бахамските острови и остави поне 30 жертви, ураганът „Дориан“ продължи пътя си към източното крайбрежие на САЩ, връхлитайки щата Северна Каролина, пише британският вестник The Guardian, цитиран от ангенция Фокус.

Заплахата за САЩ остава реалност, но на Бахамските острови бурята остави огромни разрушения, за които местните власти все още имат нужда от помощ, като броят на жертвите се очаква да се увеличи.

Ураганът, който е най-силният някога връхлитал карибската държава, удари Абако и Гранд Бахама по-рано, като остана там за известно време и предизвика масивни разрушения. Ветровете достигнаха до около 300 км/ч и унищожиха цели квартали, предизвиквайки хуманитарна криза.

По-рано програмният директор на неправителствена организация, наблюдавал отблизо бурята в местна клиника, говори за британския вестник.

Клиниката има капацитет от около 20 души, но според него в момента от помощ имат нужда до 2 хил. души.

„Много хора просто чакат наоколо, искат да се махнат от острова. Хората се отчайват“, коментира той, като добави, че много от инфраструктурата е разрушена, макар наводненията да са започнали да се оттеглят.

Все още е трудно да се каже колко от тези хора имат сериозни здравни проблеми. Хуманитарните организации, притекли се на помощ на карибската страна все още се затрудняват с доставките на продукти от първа необходимост, поради разрушенията, макар няколко самолета с доставки да успяха да кацнат на Бахамите.

Започнаха оглед на причинените щети

Лидерите на няколко други карибски държави започнаха оглед на причинените щети, като министър-председателят на Барбадос Миа Мотли коментира, че бедствието е следствие от промяната в климата.

„Намираме се на фронтовата линия на последствията от промените в климата, но вината за тях не е наша. Уязвимостта ни е нещо, към което постоянно се опитваме да привлечем вниманието на международната общност“, заяви тя.

Според бахамски държавни служители ураганът е изненадал службите за аварийни ситуации, понеже никой не е очаквал колко точно силен ще е той.

Междувременно бурята все още бушува по източното крайбрежие на САЩ, с ветрове, които достигат до почти 180 км/ч. Според Националният център по ураганите тя все пак ще отслабне през следващите дни. По-рано ураганът връхлетя Северна Каролина с ветрове, достигащи поне 150 км/ч. Центърът предупреди за опасност от наводнения и опасни ветрове, наближаващи и щата Вирджиния.

Ураганът премина покрай Флорида на относително голяма дистанция

Ураганът премина покрай Флорида на относително голяма дистанция, като наближи Джорджия преди да достигне до бреговете на Южна Каролина. Поне 3 млн. души в тези щати, включително бяха призовани да се евакуират. За поне четири смъртни случая в южните щати на САЩ се смята, че са причинени от бурята.

По-рано хиляди хора в Южна Каролина бяха оставени без електричество, като имаше и наводнения и информация за образуващо се торнадо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари