Бъчварова счупи "тъпомера"

3
Не искам и Румяна Бъчварова да ме пази, защото от това побиват тръпки
Не искам и Румяна Бъчварова да ме пази, защото от това побиват тръпки

Коментар на Дилян Вълев за FRONT.

Всеки път, когато се почувствам поне малко защитен, от МВР вземат, че решат да въведат мерки за сигурността на гражданите и на мен ми става тревожно.

А откакто Румяна Бъчварова е начело на това ведомство, тревогата ми прераства в паника. Докато Цветан Цветанов беше вътрешен министър, си мислех, че тъпоумието има някакъв предел и това е неговият.

Оказа се, че глупостта граници няма. Днес Румяна Бъчварова оповести, че МВР има грандиозен план за превъзпитаване на населението, който, разбира се, ще доведе до едно по-спокойно и сигурно бъдеще за България.

Въпросните 110 мерки са обобщени в пет основни приоритета.

Например първият е „изграждане на сигурна и безопасна среда в населените места”. Много ми е интересно дали Румяна Бъчварова се е отбивала нощем в някой от крайните или рискови квартали на София.

Например в „Красна поляна” до т. нар. Виетнамски общежития, където да се придвижваш по тъмните часове си е равносилно на преминаване на Ивицата Газа по време на обстрел. Интересно ми е също дали някой от безбройните и ненужни чиновници, които работят в МВР, е докладвал на министър Бъчварова за десетките случаи на нападения и грабежи по улиците?

Едва ли, а и дори да е попрочела нещо за това, е минало в сухата графа статистика, с която Румяна Бъчварова така добре борави. Дали някой от същите тези чиновници е докладвал за десетките депа за наркотици, които са приоритет на ромите в квартала? Аз знам за поне четири от тях, полицията също, виждал съм нощем дори паркирани патрулки до същите тези депа.

Може би това всъщност е и представата на Румяна Бъчварова за сигурна и безопасна среда. Не искам дори да споменавам за десетките селца, където хората нощем се заключват като преди нападение от башибозуци.

Втората част от гениалния план предвижда „създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи.” МВР и социалното министерство щели да се фокусират върху роми, пенсионери и младежи, защото около 60% от битовата престъпност се извършвала от безработни.

Затова сега ще ги интегрират и ще им осигурят работни места. Не знам за вас, но аз лично като чуя думата „интеграция”, получавам обрив и желание да си блъскам главата в стена.

Всичко това показва колко далече е Румяна Бъчварова от това, което се случва в действителност и как няма никаква, ама наистина никаква представа от реалните нива на престъпност в България.

Затворите и сега са пълни с кокошкари, които излизат на свобода и дори и да искат, не могат да си намерят работа. След няколко месеца се връщат към старите си контакти и стария си занаят.

Третата част от плана е за „изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, НПО, бизнеса и гражданското общество”.

Хайде сега прочетете това още веднъж и си представете парите, които ще потекат от различни проекти и как действително ще бъдат усвоени. На хартия.

Просто едни хора ще седнат, ще се чешат умно по главите, ще си правят кръгли маси и ще вдигнат много шум за нищо, докато в друга една, паралелна за тях вселена, цигани нападат нечия баба в село, крадци мародерстват или най-обикновени изроди убиват и изнасилват.

В плана за справяне с престъпноста влиза още „изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване в дух на отговорност и развиване на гражданска култура”.

Как мога да обясня на детето на приятелката си, което е било нападнато на излизане от училище от по-големи ученици, че трябва да е толерантно?!

Че трябва да запази търпение дори, когато това е четвъртият или петият случай и са го съборили на земята само, за да му вземат някакви си два лева. Може би трябва да викна Румяна Бъчварова да му чете приказки нощем, когато не може да заспи.

И стигаме до петата част от гениалния план на МВР: „устойчиви партньорства за превенция на престъпността.” Усещате ли всъщност как отново ни пробутват едни и същи фрази, предъвквани до втръсване, приличащи на захарен памук?

Истината е, че не искам нито „устойчиви партньорства”, нито „превенциЙ”. Не искам и Румяна Бъчварова да ме пази, защото от това побиват тръпки.

И вместо да пише поредната чиновническа програма, от която едни хора ще се облажат с едни пари, да седне най-накрая и да се замисли.

Да се запита защо все по-често обикновените хора, жертви на престъпления, търсят помощ в социалните мрежи, вместо в полицията.

И да, Бъчварова, да си го знаеш – МВР просто не става!

Източник: FRONT
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари