Бъчварова не вижда основания за протест на полицаите

0
Бъчварова не вижда основания за национален протест на полицаите
Бъчварова не вижда основания за национален протест на полицаите Видео: БГНЕС

Вътрешният министър Румяна Бъчварова не вижда сериозно основание за национален протест на полицаи, военни, пожарникари и служители на затворите. Това стана ясно от думите й след проведена среща със СФСМВР и социалния министър Калфин, предаде репортер на БГНЕС.

"Основанията, които се представят като искания пред МВР имат отговор в наши решения и политиките, които провеждаме. Синдикатите са информирани за тях и сега препотвърдихме и актуализирахме информацията, с която разполагат. При това положение аз не виждам сериозно основание и сериозен конфликт, който да бъде повод за национален протест, който те обявяват. Не ми остава нищо друго освен да тълкувам това поведение като поведение, зад което стоят други мотиви", разтълкува вътрешният министър.

Според нея мотивите са да се създава напрежение, да се демонстрира, конфронтационна позиция с МВР и представяне на някаква лична позиция или лични активности. "Не мога да спекулирам кои са те. Очевидно това не са поводи или интереси, които са заинтересовани от въпрос, на които хората, които разговаряхме днес са получили отговор. Това е мое тълкуване", допълни Бъчварова. Тя смятат, че това е удар към нея като представител на ръководството на МВР.

Въпреки това, силовият министър е на мнение, че социалният диалог е изключително активен от времето, откогато тя е министър. "Единствената забележка, която беше отправена към нас на срещата е, че сроковете, в които им изпращаме материалите за съгласуване са много кратки-в рамките на 24 часа искаме тяхното становище. Това потвърждава факта, че ние винаги искаме тяхното становище. Понякога знаете колко е динамична ситуацията и в какъв порядък МВР трябва да се справяме с нея", подчерта Бъчварова.

"Синдикатите оспорват възможността да се справят в рамките на тези няколко случая, в които е трябвало за 24 часа да дадат становище. Тук има един проблем. Аз им го посочих, че в опита си да търсят аргументи за конфронтация с ръководството минават границата на зоната, в която правомощията на ръководството на МВР са изключителни, например как да бъде структурирани и регламентирани и в защита на синдикалните права, как да бъде структурирано министерството, как да бъдат разпределени, че има декларация, че няма да бъдат нарушавани социални права на служителите. В този случай също имаше спекулация на тази тема. Не мога да предположа кой има интерес от това, но е много ясно видим опит за едно неоснователно противопоставяне", заяви тя. Бъчварова посочи, че ако има проблем тя била първият човек, който щял да се отзове в търсенето на диалог на най-добро решение. "От това, което чух не виждам такъв проблем, виждам едно по различно мнение, което има всички възможности да бъде изразено", добави тя.

Според Бъчварова протестът на СФСМВР е тяхно право. "Министърът трябва да се съобразява с мнението на синдикатите, но не може само това да прави. Трябва да разграничаваме много добре проблемите и нежеланието или възможността да се решат. Към момента мога да декларирам, че в МВР има желание, воля, много се работи по това да се търсят най-добрите решения. Това е видимо и беше декларирано пред синдикатите. Това, че те не искат да го видят е въпрос на тяхно решение, което не мога да разбера", смята силовият министър.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари