Аз съм забавна и игрива, хайде, момчета, приканвала убитата Галина

0

Българката Галина Сандева, която бе зверски убита на 16 декември м. г. в Осло, вече почива в мир, пише в. "24 часа".

Жената е положена в най-отдалечената част на гробището в Добрич, където се извършват мюсюлманските погребения. Ритуалът е бил на 30 декември - месец и 3 дни преди Галина да навърши 29 години. На плочата е изписано турското й име: Джумазие Хасан (Джиджи) 2.2.1987-16.12.2015. Часове преди погребението ковчегът с тялото й пристига от Осло с полет през Истанбул. Близо 200 души оплакват момичето по мюсюлмански обичай в една от къщите на циганския кв. “Изгрев” в края на Добрич.

Мястото, известно като махалата, е населено предимно с цигани мюсюлмани. Галина живеела с майка си и баба си при честите си връщания от Норвегия. “Отиваше и се връщаше всеки месец. Харчеше парите, които беше изкарала, и отиваше пак. Купуваше главно хубави маркови дрехи”, казва майката пред норвежкия в. “Дагбладет”, който прати екип в България, за да търси истината по случая. Две седмици след жестокото убийство на 16 декември м. г. норвежките медии се надпреварват кой ще даде по-нова и достоверна информация с надежда, че убиецът ще бъде разкрит час по-скоро.

Случаят предизвика голям шум в Норвегия. Подобни жестоки убийства са рядкост, затова обществото е много чувствително към тях", заяви пред “24 часа” Кан Фарук - един от пратениците на “Дагбладет” в България. Галина заминала за Норвегия в началото на миналата година, след като няколко години била в Германия. Станала проститутка от немотия. “Можех ли да я спра, тя е на 28 г., търсеше с нещо да си изкарва хляба”, казва майката.

В махалата няма къща без човек на работа в Европа. Хората не тръгнаха от добро. След като всички производства в Добрич бяха закрити, трябва някак да хранят семействата си. Мъжете са предимно в строителството, а жените ... то се знае”, казват в кв. “Изгрев”. Галина се връщала няколко пъти от началото и заминала за Осло отново преди няколко седмици.

С нея били приятелка от България и двама норвежци. Пътували с нейната кола - сива Форд Фиеста с добричка регистрация - същата, в която предлагала сексуслугите, и в която била намерена мъртва от приятелката си на 17 декември в 17,19 ч. Момичето имало навика да се чува с майка си всеки ден по скайп. На 16 декември вечерта обаче не влязло в профила си, както обикновено. Не се появило и на 17-и. Тогава жената се притеснила и започнала да звъни по телефона. Когато не успяла да се свърже, потърсила приятелката.

Така научила за трагичния край на дъщеря си. След обяда на 16 декември преди изчезването Галина била с приятелката си у дома. Другото момиче излязло и когато се върнало, Галина вече я нямало. Като не дошла няколко часа, опитала да ѝ се обади, но Галина не отговорила. Приятелката обаче не посмяла да се обади на полицията. Направила го едва на другия ден, когато открила тялото на младата жена. Тогава позвънила и в България и разтреперана разказала на близките си какво се е случило.

Плачеше неудържимо. Ние бяхме в шок от едната страна на линията, тя - от другата”, разказва лелята на приятелката ѝ, която живее в малко селце недалече от Добрич. Нито лелята, нито момичето искат да говорят с медиите. “Страхува се, много се страхува. Не смее да отиде сама в тоалетната. Спря да яде. Ето на̀ - новогодишната трапеза остана непокътната”, казва и бабата на момичето, което се върнало от Осло веднага след случката.

На въпроса ще пътува ли обратно за Норвегия, всички са категорични - за нищо на света! “Нито тя иска, нито ние ще я пуснем. Изплашена е до смърт”, казват близките ѝ. Страхуват се и други момичета от Добрич, които се прибрали от Норвегия и от други страни, след като чули за убийството на Галина. Някои отишлили да се простят с приятелката си на 30 декември, преди да бъде погребана. “Вижте колко много млади хора има в гробищата. Повече умират при катастрофи в чужбина, от наркотици или след като са проституирали”, казва жена от кв. “Изгрев”. Когато научава, че на 4 януари има задържан за бруталното убийство на дъщеря ѝ, майката въздъхва с облекчение.

Жената не вярвала, че полицията ще се трогне от убийството на една чужденка, казва адвокатката ѝ Камила Уйрмир. Когато преди 2 седмици отишла в Норвегия, за да разпознае тялото на дъщеря си, изразила съмнение, че някой ще работи здраво за разкриването на убийството. Сега обаче е по-спокойна: “Ако се докаже, че задържаният е извършителят, искам най-строго наказание. Смърт за смърт!”. В Норвегия обаче няма смъртно наказание, обясняват норвежките журналисти. Такъв бил случаят с масовия убиец Брайвик, който получил максималното наказание - 20 г. затвор.

24-годишният етнически норвежец, задържан във връзка с убийството на Галина, бил роден в източната част на страната, разкриват норвежките медии. Той е арестуван на 4 януари след обяд - 2 седмици и половина след убийството. Според част от норвежките колеги - в дома му, според други - там, където работел на половин работен ден от ноември м.г. От националния регистър на населението се вижда, че се преместил да живее в Осло през 2011 г. За да стигне до ареста, полицията работи денонощно, включително през коледните и новогодишните празници, казва полицейски инспектор Грете Лин Метлид. Веднага след ареста и 3-часов разпит на заподозрения полицията в Осло свиква спешна пресконференция.

Въпреки късния час - 8,30 вечерта на 4 януари, полицията иска да информира за позитивния резултат, за да успокои настръхналото общество и проститутките, които са сковани от страх. Интересът към брифинга е огромен. Инспектор Метлид съобщава,че арестуваният е известен на полицията с 2 малки нарушения - каране в пияно състояние през 2009 г. и катастрофа, заради която е осъден условно на 25 дни поправителен труд.

От полицията припомнят, че тялото на Галина е открито на 17 декември в 17,19 ч. Още тогава полицията съобщава за бруталното убийство и приканва всички, които знаят нещо, да се обадят. Отначало се получават едва няколко обаждания. Хората се боят - норвежкият закон не преследва продаването, а купуването на секс и клиентите се боят от контакт с органите на реда. След като от полицията обявяват, че няма да преследват хората, дали информация за убийството на българката, сигналите потичат.

За 2 седмици и половина се получават 100-120 сигнала. Разпитани са около 120 души. Развръзката идва, когато след дълго търсене оперативните работници успяват да намерят телефона на жертвата, който според разследването е купен в България. От този телефон на 16 декември около 21,32 ч на тел. 112 идва спешно обаждане. Позвъняването трае 8 секунди. Според част от норвежките медии полицията се обажда на 10-ата. Според други обаждането е прекъснато, но не е ясно дали това е станало от телефона на Галина, или от системата.

Понеже отсреща не се обажда никой, от спешния телефон мислят, че позвъняването е “джобно набиране” - случайно натискане на бутоните при носенето в джоба. Никой не връща обаждането по-късно. Всеки месец се получават около 12-13 хиляди спешни позвънявания. Около 75% от тях не са спешни, обясняват от полицията пред норвежките медии.

Полицаите не могат да потвърдят със сигурност дали Галина е набрала номера, но обаждането идва от нейния телефон. Тъкмо часът на позвъняването - 21,32 ч на 16 декември, е и предполагаемият час на убийството. Малко преди това - в 19,14 ч, камерите засичат Галина в популярна световна верига за бързо хранене. После - в 20,38 ч - да пресича един от близките площади. Техническите експертизи установяват, че 60 минути след спешното обаждане телефонът ѝ вече е бил в района, където на 4 януари полицията арестува заподозрения.

Тъкмо там е открит и апаратът - на около 100 м от дома на арестувания. Галина започнала да продава сексуслуги от немотия. След като завършила техникума по облекло в Добрич, не успяла да намери работа в града и решила да замине за чужбина. Според майка ѝ нямала сводник. Тръгнала доброволно, справяла се сама. Връщала се често в родния град, за да похарчи парите, спечелени от продажбата на любов.

С тях купувала предимно хубави дрехи и подаръци на племенника си. С част от парите, които изкарвала в чужбина, успели да обзаведат с нови хубави мебели и схлупената къщурка в кв. “Изгрев”. Убитата Галина имала няколко профила в сайтове за запознанства. От тях става ясно, че е била висока 163 см, 46 кг, завършила средно образование, необвързана. В един от сайтовете обяснява, че търси забавление и неангажираща връзка. В друг, че обича сексиграчки. “Аз съм забавна, игрива и много симпатична мацка, хайде, момчета, пишете", приканва момичето.

Алиансът на сексработничките в Ирландия излезе с декларация в защита на българската си колежка. Жените се възмущават, че убийството на българката е станало тъкмо на Международния ден за край на насилието срещу сексработничките. “Важно е да отбележим, че когато изчезва в сряда (16 декември - бел. авт.), приятелите ѝ не отиват в полицията, а започват да я търсят сами. Те се обаждат в полицията едва когато намират тялото ѝ”, пишат секструженичките.

Те обясняват, че през 2009 г. Норвегия възприема т. нар. “шведски модел”. “Този закон криминализира купуването на секс и очевидно скъсва връзката между секструженичките и полицията. Скоро това ще се случи в Ирландия”, предупреждават жриците на любовта. Те заявяват, че са дълбоко разтревожени от ефекта, който ще окаже подобно законодателство върху опитите на момичетата да се защитят: “Обещаваме да се борим срещу стигмата, наложена от “шведския модел”, и да воюваме за законодателство, което пази момичетата”. Ден преди да публикуват декларацията на сайта си ирландските секструженички се събират на митинг, за да изразят протест срещу готвеното ново законодателство, което поставя проститутките в опасност. Срещу закона се опълчва и група за защита на интересите на проститутките в Норвегия.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари