Авторът на скулптурата "Цигуларчето" откри изложба

0

Авторът на емблематичната за русенци фигура на Цигуларчето и стотици произведения от стъкло, дърво, керамика и метал Нина Лишовска откри изложбата „Добавена реалност. 50 +“ по случай своя 50-годишен юбилей.

От свое и от името на гражданите на града  ни  искам да Ви благодаря за любовта към изкуството, която неуморно предавате на своите ученици“, обърна се към скулптора зам.-кметът Димитър Недев. Той отличи Лишовска с плакет на Община Русе за всеотдайната ѝ работа като преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ Русе и цялостния ѝ принос за развитието на скулптурното изкуство у нас.

Нина Лишовска е скулптор, който работи с най-трудните за овладяване материали: метал, стъкло, дърво, керамика. Тя убеждава тези материали да се превърнат в изящни, но силни като въздействие образи, родени от нейното въображение, а идeите си черпи oт тeopeтичнитe физици и митoлoгиятa, като пo въздeйcтвaщ нaчин ги интepпpeтиpa в твopбитe cи. Самата Нина казва, че първо формира образа в съзнанието си, оттам започва нейният процес, именно към това е препратка и наименованието на изложбата „Добавена реалност“.

Настоящата изложба е първата след 6-годишно очакване за русенските ценители. Тя включва и живописни картини на авторката и може да бъде разгледана в Художествената галерия на ул. „Борисова“ 39 до 6 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук