Автоматите на тотото няма да изплащат печалби

0
Част от приходите от залози ще бъдат за култура
Част от приходите от залози ще бъдат за култура Снимка: БГНЕС

Дават на тотализатора 18 месеца за промяна в продажбата на билети, пише "Труд"

Автоматите на самообслужване на държавното предприятие “Български спортен тотализатор” (БСТ) няма да изплащат печалби. От тях хората само ще може да купуват билетчета за търкане и тото фишове. Като преди това автоматът ще трябва да сканира личната им карта, за да е сигурно, че са навършили 18 години. Това гласят нови текстове, които са внесени в парламента от депутати от ГЕРБ, между първо и второ четене на промени в Закона за хазарта.

Целта е да бъде гарантирано, че хора под 18 години няма да залагат. Дори младеж да вземе личната карта на родител, за да купи билетче за търкане от автомат на самообслужване, той няма да може да вземе евентуалната печалба. Хората ще си вземат печалбите от пунктовете на тотото, а големите суми, както и досега, ще бъдат изплащани по банкова сметка.

Автоматите на самообслужване няма да генерират и случайни числа, така че да определят печеливши комбинации. Т. е. когато човек купи фиш от автомат ще трябва да изчака тегленето на следващия тираж, за да види кои са печелившите числа. Това също допринася човек да не се пристрастява към хазарта, за разлика от игри, при които постоянно обявяват печеливши числа.

БСТ ще получи 18 месеца, през които да промени организацията на продажба на фишове и билетчета за търкане. Хазартните игри на тотото може да бъдат организирани с нает от нето персонал, в собствени или наети пунктове, пише в Закона за хазарта. С предложените от ГЕРБ промени БСТ ще получи 18 месеца преди това изискване да бъде прилагано. Срокът е предложен, тъй като за реорганизация на дейността на тотото са нужни допълнителни средства, гласят мотивите. В момента БСТ предлага хазартните си игри в 1290 пункта, в т. ч. 550 собствени обекта и 740 на външни контрагенти.

След изплащане на печалбите, лицензионните такси и разходите за издръжка на БСТ, останалите приходи от залози ще отиват за спорта, а 10% от тях във фонд “Култура”, предлагат депутатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари