Австрия предвижда карантина за неваксинирани

1
Ковид мерките остават в сила до края на годината
Ковид мерките остават в сила до края на годината Снимка: Ройтерс

Австрия предвижда карантина за неваксинираните при обостряне на пандемичната ситуация в страната.

Ковид мерките остават в сила до края на годината, предава БНТ.

Сериозното увеличение на случаите на COVID-19 през изминалата седмица наложи спешна видеоконферентна среща на правителството с губернаторите на деветте австрийски провинции. Резултатът е затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Към тристепенния план на мерките се прибавят още две нови степени. Те зависят от заетостта на болничните легла в интензивните отделения.

Новите мерки засягат основно неваксинираните лица. Те ще имат право да напускат домовете си, за да ходят на работа, да пазаруват или за посещение на лице от тесния семеен кръг при влошаване на епидемичната обстановка. На работното си място неваксинирани ще могат да ходят единствено след отрицателен PCR-тест, като антигенните няма да се зачитат.

"На неваксинираните в тази страна трябва да е ясно, че голямата отговорност е тяхна. Отговорност не само спрямо собственото им здраве, но и това на околните, на техните семейства и колеги. Като канцлер ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че здравната ни система няма да бъде претоварена заради прекалено многото колебаещи се да се ваксинират", заяви Александър Шаленчерг, канцлер на Германия.

Приоритетите на австрийските власти в битката срещу пандемията остават три - увеличение на дела на ваксинираните, бързо прилагане на подсилващи дози от ваксините срещу COVID-19 и изискване за сертификат на работното място - за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари