Атанас Запрянов: Това, което даваме на Украйна, са излишни боеприпаси

0
Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси, увери зам.-министърът на отбраната
Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси, увери зам.-министърът на отбраната Видео: БНТ

Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси, увери зам.-министърът на отбраната

Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето на стари снаряди на Украйна и обновяването на българския запас с нови от ВМЗ - Сопот. В това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"Освобождаването на бойни припаси и тяхното освежаване, в резултат от договора между Министерство на отбраната и ВМЗ - Сопот е една мярка, която позволява да се освободим от бойни припаси оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс. И ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да харчим други средства за закупуването на нови такива", каза Запрянов, предаде БНТ.

Той уточни, че тази дейност се извършва в съответствие с решението на НС от 9 декември миналата година, както и решението на МС за ускоряване на този процес.

Тази сутрин президентът Румен Радев разкритикува плановете на правителството за обновяване на запасите от боеприпаси на Българската армия и предоставянето на старите боеприпаси на Украйна с аргумента, че запълването на складовете с нова продукция ще отнеме години.

Заместник-министърът на отбраната отрече това и заяви, че подобни твърдения не отговарят на истината.

"Деблокирането се извършва по строга логика от специалисти по логистика и графикът по никакъв начин не позволява да деблокираме запасите така, че бъдем освободени изцяло от оперативните запаси. Напротив, ние ще отблокираме запасите след като първо получим новите запаси, които ще бъдат произведени. Така че не е вярно, че видите ли, ние ще деблокираме всичко от складовете, а след това ще чакаме те да бъдат попълнени", увери Запрянов.

Всичко това ще се извършва по срокове, регламентирани в договора между Министерството на отбраната и ВМЗ-Сопот, каза още заместник-министърът на отбраната.

Той уточни, че ще бъдат обновени само оперативните запаси, което няма да засегне военновременните формирования.

"Военновременните формирования - техните запаси са налични. Ако сега се наложи да направим мобилизация, можем да формираме тези формирования, да ги снаряжим, да ги въоръжим и те да бъдат готови да воюват. Оперативните запаси, това са запаси извън формированията. Във формированията имаме войскови запаси, които са на 100%. Те няма да бъдат обновявани, въпреки че и там някъде има неща, на които изтича срока. Ние обновяваме оперативните запаси", обясни зам.-министърът на отбраната.

Атанас Запрянов заяви, че списъкът с помощта, която можем да окажем на Украйна касае втория транш и по същност и характер не се различава с първия. По думите му всичко, което предоставяме като помощ на Украйна по втория транш, е предоставено като информация на президента Румен Радев.

"Това са излишни за въоръжените ни сили боеприпаси и някои технически средства. Няма да нарушим щатовете на мирновременните и военновременни формирования, за да предоставим определена техника. Ако сега се наложи да мобилизираме, това значи, че имаме, освен личното оборудване на войниците, които да мобилизираме, и бойната техника, която екипажите ще имат и огневите средства, с които ще трябва да воюват, имам предвид бойните припаси - било то стрелкови, било то артилерийски", каза Запрянов.

По оценка на Министерство на отбраната и Служба "Военна информация" към момента няма опасност войната да напусне пределите на Украйна и да се прехвърли на територията на НАТО, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    4
    Твоето име
    Хайде, няма нужда да ни баламосвате! Какво си мислите че ви вярваме?
  • 10
    3
    Сдр
    Кукли на конци! С лопатата и у гърбъ да ви запраскам - всичките!
  • 11
    2
    Дгд
    И вие сте излишни мамицата ви смръдлива. Тръгвайте и вие за усрайна
  • 12
    1
    SB
    ДАЙТЕ СИ ЗАДНИЦИТЕ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари