Атанас Пеканов: В семейството на ЕНП не се е случила достатъчно работата през години

1
Там продължаваме да имаме държавни глави, които ни спират, заяви Пеканов
Там продължаваме да имаме държавни глави, които ни спират, заяви Пеканов Снимка: Facebook

Там продължаваме да имаме държавни глави, които ни спират, заяви Пеканов

Влизането в Шенген по въздух и море е частичен напредък. Символично сме станали пълноправен член, но не приемам да казваме, че сме пълноправен член на Шенген, когато не можем да влезем по сухопътни граници.

Това каза Атанас Пеканов, вицепремиер в служебните правителства в периода 2021 - 2023 г., цитиран от БНР.

"България настояваше да има яснота при кои условия веднага влизаме, няма пак да ги питаме. Сега ще трябва пак да ги питаме. ... Няма как да кажем, че това е страхотен успех, защото най-важното нещо не го взехме. Срещу това взехме допълнителни условия и всичко остава за някакъв бъдещ момент. А тенденциите в Европа не са в наша полза. ... Може да останем още безкрайно много време, без да влезем по сухопътни граници, защото няма нищо ясно разписано кога ще влезем", уточни той и допълни, че тези решения са политически и "там, където не се е случила достатъчно работата през годините, е най-вече в семейството на ЕНП - там продължаваме да имаме държавни глави, които ни спират".

По думите му кабинетът "Денков - Габриел" е постъпило нечестно, като е казало, че за месеците, в които то управлява България, е направило всичко, за да се случи този напредък:

"Това не е вярно, защото и служебните правителства направихме много. Само аз, докато бях вицепремиер, съм се срещал с австрийския канцлер Нехамер повече пъти, отколкото настоящият министър-председател Николай Денков".

Според Пеканов президентът Румен Радев и канцлерът Карл Нехамер са "измислили идеята и са настоявали пред Европейската комисия България да получи повече средства за охрана на границата":

"Знаете, че дълги години ЕК не искаше да дава пари за такива неща, защото имаше съображения да не превърнем Европа в крепост. Обаче накрая се оказва, че страните в центъра се опитват ние да служим като такава стена. Най-накрая ЕК се съгласи да даде пари за това. Това са неща, които се случиха по време на служебния кабинет. Ангажиментът от Марк Рюте да падне ветото на Нидерландия, когато падне Механизмът за наблюдение на България, също дойде по време на служебните кабинети".

Атанас Пеканов коментира и изпълнението на Плана за възстановяване, както и шансовете на България да влезе в еврозоната през 2025 г.

"По отношение на европейското финансиране сегашното правителство се проваля", заяви той и подчерта, че второто плащане по ПВУ няма да бъде пълно, защото голяма част от законите са били приети по начин, по "който не отговаря на изискванията на ЕК".

"Над това, което смятаме за оптимално, са бюджетните дефицити за следващите 3 години. Дефицитите помпат инфлацията. Иначе като критерии няма да имаме проблем за влизане в еврозоната. Инфлацията и без това е много над допустимото в момента", обясни Пеканов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари