Асен Василев: С инфлацията сме извън параметъра за еврозоната

3
Започва обаче да се свива разликата между България и Европейския съюз, заяви министърът на финансите
Започва обаче да се свива разликата между България и Европейския съюз, заяви министърът на финансите Снимка: Фейсбук

Започва обаче да се свива разликата между България и Европейския съюз, заяви министърът на финансите

Работим много активно с гръцката страна за двата ни основни приоритета - влизането на България в Шенген, което ще направи много по-лесно придвижването на стоки и на хора, и бизнесът ще бъде много облекчен, и влизането на България в еврозоната.

Това каза министърът на финансите Асен Василев след откриването на българската палата на Солунския международен панаир, в което той участва заедно с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министъра на икономиката и финансите на Гърция Константинос Хадзидакис, предава БТА. Тази година България е почетна страна на изложението, което започна вчера и ще продължи до 17 септември.

"Подкрепата на Гърция е изключително силна и за двата процеса. С гръцките колеги работим много добре по това да подобрим обмена на данни между Националната агенция за приходите и гръцката приходна агенция на ниво фактура. Целта е проследимост и да няма избягване на данъци и от двете страни", съобщи още Асен Василев.

Той посочи, че в следващите два месеца има няколко ключови срещи, свързани с процеса по присъединяване на България към еврозоната.

"Виждаме, че се изпълняват основните условия, които са свързани с бюджетния дефицит – нямаме проблеми, с дълга нямаме проблеми. С инфлацията все още сме извън параметъра, но започва да се свива разликата между България и Европейския съюз, така че очаквам един плавен процес, който да продължи активно", коментира министърът.

Следва пълният текст на интервюто:

- Разговаряхте с част от българския бизнес, който участва на Солунския международен панаир, какво е Вашето впечатление до момента от панаира и българското представяне?

- Това, което виждам, е наистина модерното лице на България. Тук са ИТ индустрията, дроновете, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии "Инсайт", производството на машини, на електрически камиони - "Милара", по-иновативната част от хранително-вкусовия сектор с интересни добавки, чайове и др.

България започва да показва модерното, което се търси по целия свят, и високата добавена стойност, която също се търси по целия свят.

- В изказванията при откриването на българската палата беше откроено високото ниво на двустранните отношения, как работите като министър на финансите с гръцкия си колега?

- С него (Константинос Хадзидакис - бел. реп.) се познаваме от миналата година, когато беше и министър на енергетиката. Сътрудничеството между България и Гърция още от миналата година е на изключително високо ниво. Успяхме да свържем и надградим свързаността на двете енергийни системи. Повиши се електроенергийният капацитет, с пускането на българо-гръцката връзка се подобри свързаността в областта на природния газ.

В момента обсъждаме проекти, с които да надградим свързаността за петролните продукти. Следващата стъпка, по която работим, е да се надгради транспортната свързаност между България и Гърция, и тук не говорим само за пътища, а и за железопътна връзка, която да продължи и в посока Румъния, и в посока Европа.

Работим много активно с гръцката страна за двата ни основни приоритета – влизането на България в Шенген, което ще направи много по-лесно придвижването на стоки и на хора, и бизнесът ще бъде много облекчен, и влизането на България в еврозоната.

- Разчитаме ли на подкрепата на Гърция за това?

- Подкрепата на Гърция е изключително силна и за двата процеса. С гръцките колеги работим много добре по това да подобрим обмена на данни между Националната агенция за приходите (НАП) и гръцката приходна агенция на ниво фактура. Целта е проследимост и да няма избягване на данъци и от двете страни.

- Имате ли добри новини около процеса на присъединяване на България към еврозоната?

- Процесът върви добре. Имаме няколко ключови срещи, които трябва да се случат в следващите два месеца. Виждаме, че се изпълняват основните условия, които са свързани с бюджетния дефицит – нямаме проблеми, с дълга нямаме проблеми. С инфлацията все още сме извън параметъра, но започва да се свива разликата между България и Европейския съюз, така че очаквам един плавен процес, който да продължи активно.

Усилията, разбира се, трябва да бъдат насочени в посока институционално укрепване на противодействието на прането на пари, на всички проблеми, свързани с институционалната рамка, които биха могли да възникнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    фена на Путин
    Ало , педераста ! Не си попитал хората дали искат еврозона на този етап. Тлъста арогантна мошеническа и мизерна халка. Аз съм против до момента в който не си върнем селското стопанство. После , когато имаме поток от собствена висококачествена манджа, може. Тогава ще е съвсем друга бира.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари