Атанас Пеканов: Отписваме милиарди левове по Плана за възстановяване

0
Започвам да изпитвам страх, че гласовете да отпишем тези пари стават все повече. Това за мен ще бъде голяма грешка
Започвам да изпитвам страх, че гласовете да отпишем тези пари стават все повече. Това за мен ще бъде голяма грешка Видео: вестник СЕГА

Започвам да изпитвам страх, че гласовете да отпишем тези пари стават все повече. Това за мен ще бъде голяма грешка

"Досега говорихме, че има риск от забавяне на отделни мерки. Но вече има реален риск да бъдат загубени милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост." Това коментира в предаването „(О)позиция“ на вестник "Сега" икономистът и бивш вицепремиер по еврофондовете в служебните правителства "Янев" и "Донев" Атанас Пеканов.

Започвам да изпитвам страх, че гласовете да отпишем тези пари стават все повече. Това за мен ще бъде голяма грешка”, коментира още Пеканов. Той даде пример с неизпълнените реформи в областта на либерализацията на пазара на електроенергия, пътната карта за климатична неутралност и законодателството за подаване на сигнали, при които страната реално рискува да загуби парите от ЕС. Според него голяма структурна грешка, извършена при кабинета "Денков", е закриването на вицепремиерската позиция по еврофондовете. "В момент, в който очаква два пъти повече пари от ЕС, България закри това портфолио", коментира Пеканов.

Сред страните, които чакат големи плащания, България е последна. Бившият вицепремиер даде пример с други европейски страни, които също като България очакват сериозни суми по плана за възстановяване, но се справят по-добре. Изненадващо се оказа, че страни като Гърция и Италия, за които се очакваше, че по-трудно ще се реформират, са напред с плащанията. "Всички страни с голям дял на финансирането по линия на плана вече са на три-четири плащания, само България е с едно", коментира Пеканов.

"На служебното правителство ще му е много трудно да започне предоговаряне на плана, защото по много мерки се натрупа допълнително забавяне и се очакват промени по много голям брой инвестиции и реформи. Финансовият министър Асен Василев не уведоми обществеността по какво точно се преговаря за промени", каза още Пеканов.

"Светът вече е различен и Европа ще трябва да се нагоди", коментира още Пеканов по повод предстоящите евроизбори. Според него в дебатите за нов ЕС се подценяват ключови теми като производителността и икономическата активност на Европа в конкуренция със САЩ и Китай.

Те влизат в много ясна индустриална политика, политика на субсидии, като фактически тече търговска война между тях. Ние трябва да решим дали само ще гледаме, както правим в момента или по-активно ще се включим“, коментира Пеканов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари