Четири неизпълнени задачи делят България от плащане по ПВУ

0
Една от неизпълнените задачи е сключването на договор за инсталиране в локомотивите на Европейската система за управление на жп трафик
Една от неизпълнените задачи е сключването на договор за инсталиране в локомотивите на Европейската система за управление на жп трафик Снимка: Dunavmost

Една от неизпълнените задачи е сключването на договор за инсталиране в локомотивите на Европейската система за управление на жп трафик

Четири мерки, задължителни за получаване на второто плащане по плана за възстановяване и устойчивост, остават не изпълнени към последния работен ден от годината - срокът, който правителството си беше поставило за получаването му.

Това личи от информация за изпълнението на междинните цели и етапи по плана, поддържана от системата за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България, пише "Дневник".

Правителството поиска на 9 октомври от Европейската комисия 724 млн. евро, като второ плащане от плана за възстановяване, като финансовият министър Асен Василев, който отговаря за изпълнението му, тогава заяви, че разчита средствата да дойдат до края на годината.

За да стигне до парите България трябваше да изпълни 66 реформи и проекта според договорени предварително с ЕС ангажименти.

От наличната към 29 декември информация става ясно, че един закон, два проекта и една реформа все още не са приети или реализирани.

Става дума за влизането в сила на закона за личния фалит, който беше гласуван на първо четене от Народното събрание през юни, както и за подписване на договори за изграждане на интермодален транспортен терминал и за монтиране на бордово оборудване на системата за безопасност в жп транспорта ERTMS (Европейска система за управление на железопътния трафик).

Неизпълнената реформа е за намаляване на броя на обществените поръчки с един кандидат, за което отговарят финансовото министерство и Агенцията за обществени поръчки.

През декември Василев заяви, че очаква Европейската комисия да преведе парите през януари или февруари. Това означава, че през 2023 г. България не е получила никакви средства по плана, след като първото плащане от 1.37 млрд. евро беше изпратено на 16 декември 2022 г.

Сред изпълнените обещания са приетите закони за промени на комисията за борба с корупцията, за имотния регистър, за електронното управление, за биологичното разнообразие, за търговския закон и др. От информацията в системата става ясно, че вече са факт процедура за издаване и отнемане на визи за стартъп компании, план за развитие на образованието и за висшето образование, създадена е схема за саниране на жилищни и нежилищни сгради и е подписан договор за модернизацията на жп линията Русе-Каспичан.

В четвъртък Европейската комисия изплати поисканите суми по плана на Германия, Гърция, Италия, Португалия, Словакия и Словения. За Словакия, Португалия и Гърция това е трето плащане, за Италия - четвърто, за Словения - второ, а за Германия - първо.

ЕС договори мащабна програма от над 800 млрд. евро за възстановяване от пандемията, част от която са плановете за възстановяване.

Българският е в размер на 5.69 млрд. евро безвъзмездни средства, които могат да се използват до края на 2026 г. За да ги получи България е обещала да изпълни 57 проекта и 46 реформи, разделени на девет плащания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари