Окончателно: Ще получим един милиард евро по ПВУ

1
Европейската комисия трябва да бъде уведомена официално до края на тази година
Европейската комисия трябва да бъде уведомена официално до края на тази година Снимка: Mediapool.bg

Европейската комисия трябва да бъде уведомена официално до края на тази година

Народните представители разгледаха и приеха на първо и второ четене Законопроект за ратифициране на Изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Европейската комисия и България, предаде БГНЕС.

Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Преди това обаче не липсваше дебат и спорове.

Петър Петров от “Възраждане” заподозря, че управляващите искат да приемат законопроекта бързо и на две четения още в настоящото пленарно заседание и обяви, че ще направи редакционни предложения между първо и второ четене. По този начин на практика блокира приемането на законопроекта още днес, защото НС няма право да гласува даден законопроект на второ четене ако някой депутат е обявил, че ще предложи изменения.

Депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев репликира и отправи апел към народните представители да гласуват законопроекта на второ четене още днес, защото става дума за 2 млрд.лв. , но и освен то става дума за националната сигурност на страната. Председателстващия НС Никола Минчев подложи на гласуване предложението на Сабрутев като при първото гласуване 125 депутати гласуваха “за”, а при прегласуването - 122. Зад апела на Сабрутев застанаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Основната причина за това Споразумение е актуализацията на българското прехвърляне на средства по Плана за възстановяване и устойчивост в следствие на по-добро от очакваното представяне на нашата икономика. Подобни актуализации доведоха до намаление на ПВУ на 22 държави - членки, сред които и България. От своя страна, това налага актуализация и на сумата във вече подписаното и ратифицирано през 2022 г.

Конкретната ратификация не засяга по никакъв начин съдържанието на ПВУ, неговите реформи или проекти, а съдържанието на документа по същество е идентично за всички държави - членки и регулира единствено финансовите аспекти.

За да получи сумата в размер на 1 052 735 263 евро по ПВУ, България следва да ратифицира изменението на споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост, да го обнародва, същото да влезе в сила и за това Европейската комисия да бъде уведомена официално до 31 декември 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари