Астрономи наблюдаваха непознат досега начин, по който звездите умират

0
Изследователите забелязват изключително мощна енергийна експлозия от древна галактика, предизвикана от вид унищожаване на звезди
Изследователите забелязват изключително мощна енергийна експлозия от древна галактика, предизвикана от вид унищожаване на звезди

Изследователите забелязват изключително мощна енергийна експлозия от древна галактика, предизвикана от вид унищожаване на звезди

Астрономи наблюдаваха непознат досега начин, по който звездите умират, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Те забелязват изключително мощна енергийна експлозия от древна галактика, предизвикана от вид унищожаване на звезди, за което се предполага от десетилетия, но никога преди това не е наблюдавано.

Изследователите твърдят, че избухването на гама лъчи може да е причинено от сблъсък на две компактни звезди в гъстонаселената и хаотична среда в близост до свръхмасивна черна дупка в центъра на галактика в елипсовидна форма. Те подозират, че двете обречени звезди са били неутронни, с маса е приблизително колкото на Слънцето в сфера с размерите на град.

"За да се обясни това избухване на гама лъчи, трябва да е имало компактна звезда, а не такава като Слънцето", казва астрономът Андрю Леван от университета "Радбуд" в Нидерландия, водещ автор на изследването. То е публикувано в изданието "Нейчър астронъми".

"Гама изригванията са най-мощните експлозии във Вселената. Те освобождават повече енергия за единица време, отколкото всяко друго известно космическо явление. Така че те са наистина свръхмощни. Името им идва от първия вид светлина, която които виждаме - гама-лъчите, но всъщност те излъчват през електромагнитен спектър", казва Вън Фай Фон, астрофизик и изследовател от Северозападния университет в Илинойс.

Мощните гравитационни сили на черната дупка в центъра на галактиката могат да предизвикат хаос, смущавайки движението на близки звезди и други обекти, а също да увеличат вероятността от сблъсъци - подобно на състезание по разрушаване, твърдят експертите.

"Повечето звезди във Вселената умират по предсказуем начин, който е само на базата на тяхната маса", казва Леван. "Това изследване показва нов начин на унищожаване на звездите".

Много от звездите, които са с маса над 10 пъти по-голяма от тази на Слънцето, умират при взрив на свръхнова, оставяйки след себе си неутронни звезди или по-плътни черни дупки, чието гравитационно привличане е изключително силно.

Звезди с не толкова голяма маса като тази на нашето Слънце пък се превръщат в бели джуджета.

Новите открития показват друг път към звездната гибел.

"Идеята, че звездите могат да загинат и чрез сблъсъци в изключително плътни региони съществува поне от 80-те години на миналия век. Чакахме в продължение на 40 години, за да наблюдаваме това", казва Леван.

Изследователите са използвали данни от орбитални и наземни телескопи, за да изследват избухването на гама лъчи в галактика на около 3 млрд. светлинни години от Земята, приблизително по посока на съзвездието Водолей. Светлинната година е разстоянието, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона км.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари