Астроном наблюдава раждането на черна дупка за първи път в историята

0
Ако някога астроном любител се обърне към вас с изненадващо откритие, вероятно трябва да го послушате
Ако някога астроном любител се обърне към вас с изненадващо откритие, вероятно трябва да го послушате Снимка: БГНЕС

Ако някога астроном любител се обърне към вас с изненадващо откритие, вероятно трябва да го послушате

Точно по този начин учените са успели да наблюдават това, което според тях е раждане на черна дупка. Това, което е започнало като обикновено наблюдение на звездите, е довело до проучване, публикувано в Nature, което установява пряка връзка между експлозията на свръхнова и раждането на черна дупка.

Благодарение на Берто Монард, любител астроном от Южна Африка, раждането на черна дупка е забелязано на около 76 милиона светлинни години в спиралния ръкав на галактика, наречена NGC 157. Но той не е знаел, че яркият обект (сега наречен SN 2022jli) всъщност е свръхнова, тъй като те са изключително трудни за предсказване и на свой ред почти невъзможни за изучаване. С помощта на изследователи от Научния институт "Вайцман" в Израел, ръководени от Пин Чен от катедрата по физика на частиците и астрофизика, откритието на Монард бележи първия случай, в който учените стават свидетели на раждане на черна дупка.

Между експлозията на свръхнова и раждането на черна дупка има междинни стъпки и в случая на SN 2022jli те са под формата на необичайни осцилации на изсветляване и затъмняване. В продължение на 200 дни свръхновата пламваше с интензивна яркост, преди отново да избледнее. Този цикъл се появяваше на всеки 12 дни, като за първи път подобно явление беше наблюдавано и документирано с толкова големи подробности, пише БГНЕС.

Въпреки че учените са успели да наблюдават тези осцилации, които предполагат силна връзка между загиването на звезда и раждането на черна дупка, те все още се опитват да разберат как това е възможно. Преобладаващата хипотеза е, че близка звезда-спътник е оцеляла след взрива и SN 2022jli е успяла да открадне водород от нейната атмосфера. Процесът на кражба на енергия от свръхнова от звезда-спътник е това, което е позволило на изследователите да уловят енергийните осцилации от такова невероятно голямо разстояние.

С други думи, за да премине през този процес, свръхновата трябва да е част от двойна система, което е рядко явление. Тъй като това е първият случай, в който действително имаме визуални доказателства за двойна система, оцеляла след взрив на свръхнова, изследването остава неокончателно, докато не бъдат събрани повече данни. Въпреки че говорим в теоретичен план, доказателствата е трудно да бъдат пренебрегнати, тъй като целият 200-дневен цикъл завърши с нещо, което несъмнено е раждане на черна дупка.

Никога преди това изследване учените не са ставали свидетели на действително раждане на черна дупка и всичко това е благодарение на любител астроном, който е гледал на точното място в точното време. Така че следващия път, когато наблюдавате звездите, винаги е добра идея да запишете координатите и да предадете всички уникални открития на изследователите, които разполагат с необходимите ресурси, за да станат по-близки свидетели на такъв великолепен спектакъл. Докато продължаваме да полагаме усилия да разберем по-добре нашата Вселена и как огромните небесни събития са свързани едно с друго, си припомняме, че можем да постигнем и невъзможното, ако съберем главите си и работим в екип.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари