Астероид голям колкото къща ще премине в близост до Земята

0
Астероидът ще се намира малко извън обсега на геостационарните спътници, които орбитират на разстояние 36 хиляди километра от Земята
Астероидът ще се намира малко извън обсега на геостационарните спътници, които орбитират на разстояние 36 хиляди километра от Земята

Астероид с размер на къща ще премине в близост до Земята на 12 октомври, като ще се доближи на 44 хиляди километра от нейната повърхност, без да представлява опасност, съобщи Франс прес, цитиран от БТА. 

Агенцията цитира съобщение на Европейската космическа агенция /ЕКА/. "Небесното тяло няма да се сблъска с нашата планета, но ще премине стряскащо близо до нея", заяви Ролф Денсинг, директор на отдел "Операции" към ЕКА. Астероидът ще се намира малко извън обсега на геостационарните спътници, които орбитират на разстояние 36 хиляди километра от Земята.

Астероидът 2012 TC4 беше открит през 2012-а и не беше наблюдаван от пет години. След това отново беше забелязан от Европейската южна обсерватория в Чили. Неговите размери са на голяма къща и са между 15 и 30 метра. Преминаването на небесното тяло в близост до Земята ще даде възможност на специалистите да изучат по-подробно неговия състав и дали осъществява въртеливо движение.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари