Огромен астероид ще премине край Земята

1
НАСА го категоризира като "потенциално опасен астероид" поради неговия размер и траектория
НАСА го категоризира като "потенциално опасен астероид" поради неговия размер и траектория Снимка: ThinkStock/Getty Images

Земята се изправя пред десетки приближавания на астероиди всяка година.

Следващият вторник край планетата ни ще премине астероид с широчина 1,06 км, като НАСА го категоризира като "потенциално опасен астероид" поради неговия размер и траектория, предава БГНЕС.

Открит за първи път от австралийския астроном Робърт Макнаут през 1994 г., космическият камък е наречен "Астероид 7498 (1994 РС1)" и ще премине на около 1,9 млн. км от планетата. Това може да изглежда много, но в огромната пустота на Космоса всъщност е доста близо. Например Марс, планетата, която космическите агенции, милиардерите и астрономите по света се стремят да изучат и изследват, се намира средно на около 342 млн. км от нашата планета.

Любителите на астрономията ще могат да наблюдават „Астероид 7498“ при преминаването му с помощта на малки търговски телескопи. EarthSky.org предоставя повече подробности за очакваната траектория на космическата скала, като според изданието тя би трябвало да се вижда на фона на звездите, докато преминава покрай нашата планета, поради огромния си размер и близост. Очаква се това да бъде най-близкото доближаване на астероид до нашата планета за повече от 200 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари