Асен Василев: Ситуацията в Украйна става критична, ЕС трябва да действа бързо

1
България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна
България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна Снимка: Министерство на финансите

България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна

Министърът на финансите Асен Василев участва в първото за годината редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Брюксел, съобщиха от финансовото ведомство. В рамките на дневния ред Белгийското председателство на Съвета на ЕС представи приоритетите си в сферата на финансите и икономиката за първите 6 месеца на годината. Съветът одобри заключенията относно доклада за механизма за предупреждение за 2024 г. и годишния обзор на устойчивия растеж за 2024 г. Съветът също така одобри препоръката за 2024 г. относно икономическата политика на Еврозоната.

Европейската комисия представи актуална информация относно икономическата и бюджетна ситуация в Украйна. Министрите обсъдиха финансовата подкрепа на ЕС за Украйна и напредъка в работата по използването на замразените и обездвижени руски активи. Министър Василев заяви, че ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо.

Той изрази съжаление, че през декември 2023 г. не беше постигнато споразумение по Механизма за Украйна, както и надежда, че това ще стане в началото на февруари. Според министъра ЕС не може да си позволи подкрепата за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза. От самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна.

В заключение, министър Василев призова за ускоряване на работата по намирането на решения за използване на приходите от замразените и обездвижени руски активи. Всички решения, свързани с използването на тези активи, трябва да бъдат в строго съответствие с международното право.

Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20, която ще се проведе на 26-29 февруари 2024 г., в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да финализира мандата на ЕС за тази среща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    до 5
    Няма такова нещо, като табу, за мъж, който дава да го чукат отзад и после лапа същата тази пишка. Табу просто не съществува. Именно по тая причина педераст няма работа на официална водеща държавна длъжност. Той не знае, кога да се спре.
  • 1
    10
    До българин
    Пак получи медикаментозна енцефалопатия.Иди на лекар.
  • 15
    9
    Илай Курцман
    Върви бе Асене, върви. Дай пример на младите да ходят да защитават "ценностите"....
  • 8
    8
    ха,
    Гледам еврейското украинче с ник българин пак се е възпалил?!? Кротко бре, ш'та удари инсулта, на в Русе има пик на инсултите?!?
  • 3
    7
    Атанас
    Да измират !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари