Асен Василев прогнозира икономически ръст, ако влезем в Шенген

0
Финансовият министър се срещна с делегация от американския бизнес
Финансовият министър се срещна с делегация от американския бизнес Снимка: Пресцентър МФ

Финансовият министър се срещна с делегация от американския бизнес

Българското правителство си е поставило като основни цели приемането на страната ни в Шенгенското пространство и влизането в еврозоната и Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на среща с делегация от водещи американски компании, в която участва и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Членовете на делегацията са представители на компании в сферата на отбраната, здравеопазването, киберсигурността, енергетиката, строителството и телекомуникациите и др., съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

Влизането ни в Шенген автоматично би довело до икономически ръст от 3%, тъй като ще премахне съществуващите в момента пречки пред развитието на търговията заради логистични затруднения на границата, посочи министърът. Той съобщи, че страната ни ще участва в изграждането на инфраструктурния коридор Север - Юг, който ще свързва Средиземноморието със Северна Европа, Молдова и Украйна от Гърция през България и Румъния. Според министър Василев този проект е ключов за свързаността в Югоизточна Европа и в него ще бъдат инвестирани над 6 млрд. евро.

Пълноправното ни членство в еврозоната и ОИСР ще допринесе за икономическото развитие и благосъстояние на страната ни, категоричен е Асен Василев и увери, че българските институции правят всичко възможно това да се случи. Той обясни, че очаква тези процеси да доведат до икономически ръст и видимост на държавата ни, както и до пълно включване на България в европейската институционална рамка. Според прогнозите му резултатите от това биха могли да бъдат съизмерими с ръста на БВП от 6-8% на година и увеличението на преките чуждестранни инвестиции, което се случи в периода 2004-2007 г. след приемането ни в НАТО и ЕС.

Финансовият министър запозна американския бизнес с конкурентните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация и изрази надеждата си съвсем скоро техни представителства да отворят офиси у нас. Той подчерта, че страната ни поддържа нисък държавен дълг от 22% от БВП – вторият най-нисък в ЕС и дефицит в рамките на 3%. По думите му 10-процентният плосък данък и стабилната данъчна перспектива правят страната ни конкурентна за инвестиции. Освен това разполагаме със собствена енергийна инфраструктура, която осигурява ниски стойности на енергоносителите. България се нарежда на водещите места в ЕС по ръст на износа и на индустриалното производство. Развитието на редица индустриални сектори е значимо предимство за развиването на бизнес тук, увери финансовият министър. Той посочи също, че заплатите в страната ни отбелязват бърз ръст и предупреди, че България е привлекателно и предвидимо място за инвестиции, което предлага много предимства, но евтината работа ръка не е сред тях. Асен Василев сподели надеждата си тази среща да бъде начало на истинско партньорство и следващо ниво на българо-американските отношения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Indianec v BG
    Аз пък прогнозирам, че ще ми купят колело, ама .... Хау!
  • 1
    1
    фена на Путин
    Дано никога не се случат мечтите на педераста да ни навре америка. Още не са се извинили за нахлуването в Български цех на американски войници и натръшкаха всички работници. Почина един от тях. Виждате им сега целите. Хляб от украйна олио от украйна домати от къде ли не месо от напълно неизвестни източници тотална демографска катастрофа застаряла нация липса на работна ръка нула на нула инфраструктура за каквото се сеща човек.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари