Асен Василев: През септември банките трябва да предлагат сметка без такси

3
Постигнато е съгласие с банките да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси, обяви финансовият министър
Постигнато е съгласие с банките да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси, обяви финансовият министър Снимка: БТА

Постигнато е съгласие с банките да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси, обяви финансовият министър

Още през септември всички банки трябва да предлагат сметка без такси, по която гражданите да получават заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи, обясни финансовият министър Асен Василев по Нова телевизия, предаде в. “Сега”. "Според евродирективата всички банки трябва да предлагат базова сметка", допълни той.

Според приетите разпоредби на бюджета за 2023 г. фирмите с над 100 служители задължително трябва да плащат на служителите си по банков път. При дебатите бяха изразени опасения, че така ще бъдат натоварени с такси хората с най-ниски доходи. Асен Василев обясни, че е разговарял с ръководствата на банките и е постигнато съгласие да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси. Той отбеляза, че инициативата за таксите е била подета от самите банки. Затова депутатите приеха и поправка в Закона за платежните услуги и системи. Сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват заплати, но разпоредбата няма да се прилага за теглене на суми чрез банкомат и ПОС терминал, различни от обслужващата банка.

Откакто лихвите паднаха на нулеви нива, банките започнаха да печелят основно от такси. По официални данни на БНБ банките събират около 100 вида такси.

"Правителството е заложило 2,5 милиарда повече данъци, отколкото е бил заложил служебният кабинет, при същия растеж и същата макрорамка. Но това е съвсем реалистично за изпълнение", каза още Василев. Според него това не е бюджет тип „затягане на коланите”, а всяка сфера е достатъчно финансирана.

Парламентът реши за редица заплати. Общо около 250 милиона има допълнително за заплати. Важно е какво получаваме насреща. Например вдигаме заплатите в МВР – какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери по селата, патрули, по-добре опазване на сигурността? На тези въпроси не беше отговорено, затова в проекта на бюджет не фигурираха тези средства. Парламентът е решил, че е готов да даде допълнително средства на МВР”, коментира Василев.

Той твърди, че не е направил политически компромис в името на бюджета. „Бюджетът е в рамките на 3%, заложени са всички основни политика - 8 милиарда разходи за развитие, капиталови разходи, подкрепени са всички сфери, в това число и сферата на културата”, каза Василев. Той е категоричен, че бюджетът за култура на е намален, а напротив – увеличен. „2021 г. бюджетът за култура беше 240 милиона, за 2022 им дадохме 340 милиона. Драстично увеличени! Не успяха да се използват, върнаха 47 милиона обратно. Тази година са 357 млн. Повече и от миналата година са с идеята тези 47, които не усвоиха, плюс тези 17 милиона тази година да успеят да ги усвоят. Но, както винаги съм казвал - „Пари в торба не се дават”. Трябва да има ясна идея тези средства за какво ще се използват”, каза Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Fedq Nikolov
    Мойте уважения към възрастните хора разбира се това са нашите родители,баби, дядовци НО. Има хора обладани от власт и пари които въпреки от възрастта не спират някой вече трябва да се заеме с премахването на всички вече предобили право на пенсия няма значение че няма годините те вече получават пенсия
  • 1
    5
    Справедливост
    Всички предобили право на пенсия вънка от системата на държавни структури, агенция и МВР колкото по бързо толкова по добре за работещите млади хора! Вън на всички корумпирани пенсионери и без право да са държавни служители
  • 4
    4
    ТОЧНО ДНЕС!
    Точно днес получих уведомителен СМС от ОББ, че вече няма да получавам безплатни СМС-и от тях при превод или теглене на пари от картата си. А тези СМС-и са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ според договора ми с банката. Дори при логване в сметката ми трябва СМС с идентификация.
  • 2
    3
    Янко от Перник
    Баси лъжеца, как се доворихте, седнахте на кафенце, на по ракийка, или как? Черно на бяло има ли нещо, закон, предложение, да стане ясно как сте се договорили. "Сметката за основни операции се обслужва безплатно" - ами не е безплатно, отделно който иска може да пробва да си открие в която и да е банка, просто няма да му я открият, освен ако не е асен василев. "И е постигнато съгласие да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси" - това пък е абсолютен хит, като си спомним как нарече народа, онзи мазния хампурцулайнян схемата става ясна - дране на кожи от най-бедните, и някой да каже после, че този/тези не са лъжци!
  • -6
    2
    Lora
    Браво,умен човек!Пич!!!!Направи много,страхотен е!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари