Асен Василев отхвърли идеята за великденски добавки за пенсионерите

1
Според финансовия министър в оставка това е предизборна порочна практика
Според финансовия министър в оставка това е предизборна порочна практика Видео: NOVA

Според финансовия министър в оставка това е предизборна порочна практика

"Даването на добавки предизборно е порочна практика. Чрез нея пенсионерите се делят на групи". Това заяви финансовият министър в оставка Асен Василев в коментар на предложението на ГЕРБ и ДПС да се дадат великденски надбавки от 75 лв. на най-бедните пенсионери.

Василев подчерта, че "раздаването на великденски добавки поставя под риск трайното увеличение на пенсиите". "Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на пенсиите им? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и приноса им в осигурителната система. Важно е да се каже, че нашите пенсионери имат достойнство. Тези пенсии не са подаяние. Хората са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионерите на групи, безпринципното раздаване на пари, без те да са финансирани от бюджета, е изключително порочна практика. Тя се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, а ние искаме пенсиите да се увеличават и те се повишават”, категоричен е финансовият министър, цитиран от NOVA.

Той обясни, че в края на февруари в бюджета на НОИ са събрани около 6 млн. лв. повече, които вероятно към края на март ще са 10 млн. лева. "Възможно е към края на годината тези пари да станат 40 млн. лв., но не е сигурно, защото зависи от динамиката как се събират осигуровките и как се движат заплатите. Това, което е в разчета на НОИ до края на годината, е да може да се осигури увеличение на средната пенсия с почти 100 лева, и на минималната - с поне 50 лева от 1 юли. Трайно и завинаги, по заслуги на всички пенсионери. А не да се раздават еднократно надбавки само на някои пенсионери", заяви Василев. И допълни: "При положение, че няма формиран излишък в НОИ - приемането на едно такова решение от НС, което не включва докомпенсиранеот централния бюджет, поставя под риск да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета за всички пенсионери".

Финансовият министър в оставка призова НС "да не се заиграваме с популизма". "Правилното е нашите родители да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите, за всички пенсионери, по швейцарското правило, заложено в законодателството. Всичко друго е евтин популизъм“, заяви той.

"Позицията на Министерството на финансите винаги е била да се дават трайни увеличения, а не еднократни помощи. През 2009 г. средната пенсия е 288 лева. 2020 г. тя достига 382 лева. Това е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 г., когато бяха направени трайни увеличения на пенсиите, средната достигна 788 лева. Това е повече от двойно на парите през 2020-а", обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    фак Ю
    Но никога не отвхвърли идеите за финансови помощи за американска уСрайна...
  • 2
    3
    Анонимен
    По - добре достойни пенсии, отколкото подаяния отвреме на време.
  • 12
    2
    PlKu
    За уСССССССССССССрайна пари има, но за българите в България никога няма... За такива трябва да бъде възстановено смъртното наказание и моментално да се изпълнява. Не само са национални предатели, а са самодоказали се престъпници! Дори са диверсанти на агресора сащ!
  • 11
    1
    не го питайте
    Този не стига, че не уважава жените, ами не уважава и родителите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари