Асен Василев обяви ново увеличение на пенсии и заплати

16
От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, заяви финансовият министър
От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, заяви финансовият министър Видео: bTV

От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, заяви финансовият министър

Бюджетът, макар и трудно, е изпълним, реалистичен и ще се задържи с трипроцентов дефицит. Това каза министърът на финансите Асен Василев в предаването „120 минути“ по бТВ, предаде БТА.

От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, каза още министър Василев. Пенсиите от 1 юли вече се увеличиха, а за догодина отново е заложено увеличението им - по швейцарското правило, допълни той. За размера на „майчинските“ министър Василев посочи, че в проекта на бюджета е заложено те да са 780 лв.

Няма да се вдигат ДДС ставките за ресторантьорите, но заплатите да минават по банков път, а неиздаването на касов бон на клиентите да бъде основание за неплащане от тяхна страна на сметката, каза още той и допълни, че това ще стане факт от 1 август.

Василев посочи, че дефицитът трябва да е три процента, защото все още европейската икономиката е в криза и да се правят супер рестриктивни бюджети не е нито пожелателно, нито смислено. През последните две-три години се видя, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити, а в същото време да се прави нормална европейска политика и да намаляват неравенствата. Видя се, че апокалиптичните прогнози не се сбъднаха и не се наложи да се взимат големи дългове, даже напротив, България отчете ръст от 3,9 на сто според Евростат, посочи още той.

В отговор на въпрос дали тези мерки подхраниха инфлацията Василев посочи, че дефицитът на касова основа е 0,8 процента и инфлацията не е драматична. Инфлацията идва у нас основно по линия на цени на храните и цени на енергията, допълни министър Василев. По думите му, ако се опитаме да потиснем цените на храните, стоките веднага ще тръгнат за износ.

По думите му цените на храната се вдигнаха заради зърнената криза и заради цените на торове. След спад на цената на торовете спаднаха или се задържаха цените на храните, посочи още той. Зърното обаче продължава да не се изнася, а това, което се случва в Запорожие, създава допълнителен риск, каза още министър Василев. Ако не стане нещо изключително неприятно, би следвало до есента или зимата пазарът да се нормализира, прогнозира министър Василев.

Той припомни, че имаме инвестиционна програма със предвидени над осем млрд. лв. Проблемът е, че министерствата не успяха да си направят поръчките, да си определят изпълнители и да усвоят парите, каза още той.

В отговор на въпрос дали кандидатурата на Васил Терзиев е най-подходящата за кмет на София в предстоящите местни избори министър Василев отговори положително. Ние не избираме патриарх, който да даде моралния облик на нацията, а градоначалник, който да дострои детските градини, тротоарите, ремонтите на улици и да не се прави ремонт по три пъти на едно и също място. Относно миналото на Терзиев министър Василев коментира, че хората трябва да изберат дали искат да гледат към бъдещето и да се решават проблемите на града, или искат „да си стоим в миналото и да се плюем“.

На въпрос дали коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е здрава министър Василев посочи, че тя е достатъчно монолитна и че в момента се вижда, че във всички големи градове има желание да се явят заедно на местните избори, но това по думите му ще е решение на националните им органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Георги Илиев Митев
    Абсолютни измамници и крадци . Продължавате да ограбвате и да заробвате най-бедните , безработните и хората с нулеви доходи .
  • 4
    4
    до 3
    толкова умен колкото и красив xD
  • -11
    3
    Ivo
    Стига обиждахте,човека е умен,за разлика от вас!Спрете се!!
  • 5
    2
    Да му ЕПМ!
    От педерасти акъл не щем! Да си бъркат по дупките и да си ближат пишките!
  • 3
    1
    ...
    не ти ща парите, анална черна дупко. искам да подпиша, че не желая вашите пари и да не ги вземам. подаяния от продажен педераст не желая да приемам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари