Армения предупреди за война в Европа

1
Бъдещата ескалация на военните действия може да доведе до непредвидими и необратими последици, до пълномащабна война
Бъдещата ескалация на военните действия може да доведе до непредвидими и необратими последици, до пълномащабна война Снимка: REUTERS

Конфликтът в Нагорни Карабах може да предизвика глобална война, която заплашва да наруши сигурността далеч отвъд границите на Южен Кавказ, предупреди президентът на Армения Серж Саркисян по време на срещата с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той добави, че международната общност трябва да окаже влияние върху Азербайджан.

„Бъдещата ескалация на военните действия може да доведе до непредвидими и необратими последици, до пълномащабна война. Това ще се отрази не само на Южен Кавказ, но също така поставя под въпрос сигурността и стабилността в региона на Европа" – каза той. Саркисян добави, че прекратяването на военните действия напълно отговаря на интересите на Европа и попада в зоната на отговорност на международна организация.

"За съжаление, многобройните предупреждения от арменска страна, че Азербайджан рано или късно ще се превърне в затворник на собствената си реторика, ще отприщи една военна авантюра, не даде очаквания резултат", - пише на официалния уебсайт на президента на Армения. Политикът подчерта, че международната общност не положи необходимата грижа, когато започнаха да се появяват първите признаци на нарастващите напрежения в региона.

"Когато Азербайджан се гордееше с увеличаването на броя на оръжията си, международната общност мълчеше или бе почти безшумна. Когато беше обявено, на най-високо ниво, че този проблем ще бъде решен с военни средства, международната общност отново бе практически безшумна,” напомни Серж Саркисян.

„И днес тя мълчи, когато Азербайджан използва тежка артилерия срещу цивилни”, добави той.

Президентът на Армения подчерта, че международните усилия трябва да повлияят на Баку, за да може азербайджанските органи да се върнат към спазването на примирието от 1994 г. Основните средства за стабилизацията в региона може да станат представителите на ОССЕ, присъствието на които трябва да се разшири, счита той.

"Като страна - член на ОССЕ Армения счита за необходимост да се призоват всички държави-членки на организацията да бъдат принципни в своите позиции. Ако има воля и желание за подобряване на ситуацията, ние трябва да предприемем практически стъпки в тази посока и да задължи Азербайджан да спазва прекратяването на огъня от 1994 г." – заключи Серж Саркисян.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари