Арктическият студ ще се задържи поне седмица

9
Децата ще карат шейни, ще правят снежни човеци, ще се радват на зимата и студа, а пък ние, по-големите, ще се готвим да плащаме сметките за отполение, които ще скочат неминуемо с това сериозно застудяване
Децата ще карат шейни, ще правят снежни човеци, ще се радват на зимата и студа, а пък ние, по-големите, ще се готвим да плащаме сметките за отполение, които ще скочат неминуемо с това сериозно застудяване

Това е началото на по-дълъг зимен период, както у нас, така и в по-голямата част от Източна Европа

Доста студено и ветровито, при това скокнахме от пролет в зима, толкова бързо, колкото въобще е възможно, пише dnews. Вчера следобед, с нахлуването на студения фронт, температури на много места в страната паднаха с 15 градуса за два, три часа.

Това е началото на по-дълъг зимен период, както у нас, така и в по-голямата част от Източна Европа. Студеният арктичен въздух ще се задържи поне седмица, а след 18-ти февруари нова порция студен въздух ще нахлуе на юг.

След застудавянето, което започна в петък, в събота се очертава и началото на снежен период, за около 24 часа, заради преминаването на средиземноморски циклон южно от страната, през Гърция.

Този атмосферен вихър ще ни донесе сняг, при отрицателни температури в цялата страна, като моделите прогнозират повече валежи в южните райони на страната. Тъй като центърът на циклона ще е доста южно, валежната зона ще бъде с граница Стара планина и Предбалкана.

Най-малко сняг се очаква да вали в крайния север, около река Дунав и над североизточните райони.

Синоптичните модели на НИМХ показват снежна покривка между 5 и 15 см., в района на София се очаква да е около 10, до 15 см, по-дебела в полите на Витоша.

След като падне, този сняг ще се задържи до края на студения период, който се очертава да приключи чак в края на следващата седмица. Все пак има известна несигурност, кога точно ще се затопли.

Студено ще е и по Черноморското крайбрежие, а в нощта на събота срещу неделя и в неделя се очаква и повече сняг в района на Странджа и крайните югоизточни райони.

Дневните температури в този период за който говорим, почти до края на следващата седмица, рядко ще премиват нула градуса и като цяло ще бъдат под нулата. По-високи ще бъдат те в крайните южните равнинни райони и по поречието но Дунава. Чакта ни няколко ледени дни.

След падането на новия сняг в неделя, другата седмица се очакват много ниски сутрешни температури. На места по високите котловинни полета на Западна България, при изясняване и стихване на вятъра, температурите могат да паднат до минус 15, дори до минус 17 градуса.

Сутрин ще е много студено, трябва да сте готови с подходящи дрехи, а възрастните хора, ако могат, да избягват да излизат в този период.

В планините ще е също много студено с температури на височина около 1500 метро под минус 10 градуса, а на височина около 2000 метра до минус 18, минус 19 градуса. Тези от вас, които планират планински приключения нека бъдат особено внимателни - ще има опасност от измръзвания.

Над Европа ще се установи високо атмосферно налягане, което ще подхранва студеното време и ниските температури, на места до минус 15 градуса в Полша, Украйна, Беларус, а в Турция следващата седмица се очартава да е истински зимно с обилни валежи от сняг.

И в Гърция ще падне доста сняг в неделя, особена в по-високите планински региони.

Най-студено и снежно се очертава да е в Русия. В Москва снежната покривка ще надхвърли 70 см, а температурите ще са около минус 15 градуса - студена руска зима.

Студена и снежна ще е и американската зима отвъд Атлантика, в северните американски щати температурите са под минус 20 градуса има и доста сняг, а студената вълна от Канада се очаква слезе на юг чак до Мексиканския залив. Ню Йорк ще понесе още сняг и студ, дори и Вашингтон ще види сняг и зимни изненади.

Месец февруари у до петък бе необичайно топъл, но с нахлуването на с идването на "Звярът от изток", който този път доде при нас от Западна Европа, средните месечни температури бързо ще се понижат и ще се приближат до обичайните за този период на зимата.

 Следващите дни у нас , средните температури ще бъдат с няколко градуса под нормата за периода 1970 - 2000 г.

Децата ще карат шейни, ще правят снежни човеци, ще се радват на зимата и студа, а пък ние, по-големите, ще се готвим да плащаме сметките за отполение, които ще скочат неминуемо с това сериозно застудяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари