Архитект: Реконструкцията на "Нотр Дам" ще отнеме десетилетия

0
Близките няколко дни са решаващи, каза архитектът на Кьолнската катедрала Петер Фюсених
Близките няколко дни са решаващи, каза архитектът на Кьолнската катедрала Петер Фюсених Снимка: Getty Images

Главният архитект на Кьолнската катедрала Петер Фюсених счита, че реконструкцията на парижката катедрала "Нотр Дам" след пожара ще продължи десетилетия, предаде ДПА.

"Ако трябва да предвидим колко дълго ще трае реконструкцията и колко ще струва, е все едно да гадаем с кристална сфера," каза Фюсених, цитиран от БТА.

"Но от кадрите по телевизията се вижда, че реконструкцията няма да отнеме няколко години, а десетилетия, докато бъде отстранена и последната щета."

Близките няколко дни са решаващи, каза архитектът. Каменните сводове под подпорната конструкция на покрива са мокри от водата, използвана за гасенето на пожара.

"Каменните сводове многократно са натежали. Трябва да почакаме и да видим дали ще понесат тежестта през следващите няколко дни," обясни Фюсених.

Особено голяма загуба е разрушаването на подпорната конструкция на покрива на "Парижката Света Богородица", тъй като датира от XIII-ти век.

Покривните подпори на Кьолнската катедрала са от желязо. Те са от XIX -и век.

"В сравнение с дървената конструкция, желязната не гори директно. При голям пожар обаче това също може да има своите последствия: железният покрив например може да се изкриви," обясни Фюсених.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари