Архимандрит Дионисий прилапва 100 милиона лева

0
Новият силен човек в родната църква, който задмина по наглост дори считания за недостижим дядо Николай Пловдивски, иска да прилапа всички пари от бюджета и по европрограми
Новият силен човек в родната църква, който задмина по наглост дори считания за недостижим дядо Николай Пловдивски, иска да прилапа всички пари от бюджета и по европрограми Снимка: Булфото

Скандалният архимандрит Дионисий, който превърна Великден в долнопробно и пошло чалгаджийско зрелище, драпа да се разпорежда с милиони левове.

Новият силен човек в родната църква, който задмина по наглост дори считания за недостижим дядо Николай Пловдивски, иска да прилапа всички пари от бюджета и по европрограми, които ще бъдат отпуснати за грандиозния ремонт на храма „Свети Александър Невски", съобщава Всеки ден, които се позовават на свои източници.

Става дума за внушителната сума от 100 милиона лева, изчислиха потресени духовници. Според хора от Синода именно за това е битката на амбициозното отче, което вече половин година е предстоятел на патриаршеската катедрала. Миряни и духовници са убедени, че Дионисий, който заради скандал в миналото не успя да стане дори епископ, точи лиги за фрапантната сума.

Хора от Синода силно се съмняват в почтеността на архимандрита и допускат, че той може да отклони в собствения си джоб средства от предстоящата реконструкция на църквата - и на течащия покрив, и на уникалните стенописи. 

В същото време свещениците от „Св. Александър Невски" категорично отказват вече да служат заедно с Дионисий и открито го бойкотираха навръх Гергьовден. Омерзен от кичозната заря, поръчана от архимандрита, която прекъсна словото му навръх Великден, патриарх Неофит също отказа да служи с младия отец на 6 май.

Негово Светейшество бе изненадан и от присъствието на гвардейския духов оркестър, изпълнил „Тих бял Дунав" насред Възкресение Христово. Дионисий не участва в ритуала по освещаването на бойните знамена, извършен от Негово Светейшество, а пък дядо Неофит не влезе в катедралата на Гергьовден, за да отслужи литургия със скандалния духовник.

Свещениците отец Костадин Гаврилов и Антоний Милушев, които от години служат в катедралата, са потресени от пренебрежителното отношение на неуспелия епископ към патриарха.

Духовници смятат, че Дионисий се разпорежда с патриаршеската катедрала буквално като с бащиния. Уж благото на вид отче, в чиито черти обаче някои виждат дяволско излъчване, си позволи да суфлира на дядо Неофит по време на Великденската служба в полунощ.

На 18 май Светият Синод трябва да вземе решение как да постъпи с предстоятеля на патриаршеската катедрала, тъй като вече има внесено искане в синода той да бъде низвергнат от църквата. Миряни обвиняват архимандрита, че е забъркан в нечестива покупко-продажба на архонтски титли.

Те припомнят и че на своя глава, без дори да пита патриарха и митрополитите, Дионисий искаше да въведе входна такса от 5 лева за организирани туристи. Той е истински търговец в храма, негодуват с основание и духовници, и миряни.

Президентът го тика напред

В църковните среди упорито се говори, че Дионисий парадирал с високопоставени покровители. Първоначално зад гърба му бил президентът Росен Плевнелиев, но след скандалната визита на Вселенския патриарх Вартоломей се отдръпнал.

Благодарение на президента обаче Дионисий успял да стане предстоятел на най-големия храм в страната. Напоследък Дионисий тръбял в църковните среди, че е „човек на Бойко Борисов" и всеки месец ходел на среща с премиера. Той съвсем насериозно казвал, че щял да бъде следващият патриарх на България.

Амбициозното отче наказа брата на патриарха

Архимандрит Дионисий, освен че обиди патриарх Неофит, показа и пълно пренебрежение към неговия брат - доц. Димитър Димитров, който е главен диригент на хора в катедралата „Св. Александър Невски" и преподавател по църковна музика. Шефът на храма си позволил да накаже маестрото заради дреболия.

Един от моите помощници по време на служба направил по-голяма пауза между изпълненията, аз не съм бил до него по това време. Повторил песента два пъти, архимандрит Дионисий не спирал да кади. Изпълнихме две херувимовски песни и след пауза продължихме. Ако службата ще е по-дълга, се разбираме предварително. Той обаче не беше предупредил преди това. Заради паузата Дионисий заяви, че сме го саботирали. След това наказа мен и двамата ми помощници с мъмрене. Случва ми се за първи път", разказа потресен братът на патриарха.

73-годишният маестро, който е известен с благия си характер, е много огорчен, тъй като за пръв път в живота си е наказан. При това от два пъти по-малък от него духовник. През живота ми съм получавал само награди и медали, но ето че Дионисий ме наказа, призна известният църковен диригент.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари