Архимандрит Дионисий: Опитаха се да ме убият!

0
Скандалният архимандрит Дионисий направи страшни разкрития
Скандалният архимандрит Дионисий направи страшни разкрития

"Беше направен опит за покушение срещу мен! Слава Богу, невредим съм. Опитаха да ми посегнат през деня. Тепърва ще давам обяснения пред разследващите".

Това обяви архимандрит Дионисий. Предстоятелят на катедралния храм "Св. Александър Невски" твърди, че е жив и здрав и се надява извършителите да бъдат заловени. Повече подробности духовникът, чиято съдба ще се решава от Светия синод утре, не пожела да разкрие, пише "България Днес".

"Ще ги кажа пред полицията, няма право да ги издавам", беше лаконичният му отговор.

Твърдението за опит за покушение идва броени часове преди Дионисий да чуе тежката дума на висшия клир. Синодалните старци ще се съберат на редовно заседание утре, в което е заложена и съдбата на архимандрита, поръчал заря за Великден и гвардейски духов оркестър, изпълнил "Тих бял Дунав".

Най-вероятно Дионисий ще бъде върнат отново в канцеларията на Синодалната палата. Там той оглавяваше културно-просветния отдел.

"От 9 до 17 ч. седиш и слушаш музика, без да правиш почти нищо. Взимаш 300-350 лв. и това е. През същото време Дионисий се водеше и на втора длъжност - на богослужения в "Св. Александър Невски", които отказваше да върши. Но взимаше още толкова заплата. Нито разработи програма за църковно обучение, нито се занимаваше с издаване и преиздаване на църковна литература, каквото трябваше да върши", разкриха бивши колеги на Дионисий от палатата.

И допълват: "Най-логично е той да бъде пратен на послушание в обител извън София, но тъй като има силен гръб, ще го върнат в канцеларията най-вероятно. Дионисий вече има мъмрене заради опита му да въведе такса от 5 лв. за групи туристи в патриаршеската катедрала", споделят още неговите приближени.

Ако Дионисий се завърне в културно-просветния отдел, го очаква истински ад, разказват служители. Ръководител на отдела е Ловчанският митрополит Гавриил, срещу когото Дионисий скочи след литургията в неделя.

"Който има вуйчо владика, става поп! Тези, които са срещу мен, включително отец Антоний, имат разколно поведение и призовавам Светия синод да вземе необходимите мерки", заяви Дионисий пред миряните, а после и пред вестника.

Оказва се, че въпросният отец Антоний е ... племенник на митрополит Гавриил, а в изказването си Дионисий визирал именно тази връзка.

Гавриил обаче е един от висшите клирици, които ще гласуват бъдещето на непокорния предстоятел на "Св. Александър Невски".

"Очаквам всичко и нищо от заседанието. Въведох финансов ред в "Св. Александър Невски", това доведе до атаките срещу мен. Те са и на политическа основа", заяви още пред вестника архимандритът.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари